Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Kínzással vádolják a népszerű brit ezredest

2003.05.21. 15:39
Hivatalos vizsgálatot indított a brit védelmi minisztérium annak kiderítésére, hogy valóban kínzott-e hadifoglyokat egyik legnépszerűbb parancsnoka. A háború előtt emberségességéről elhíresült Tim Collins - katonáit "nemes nagyvonalúságra" szólító beszédét Bush dolgozószobája falára szögezte - a vádak szerint lábuk elé lövöldözve félemlítette meg az irakiakat.
Háborús bűnök vádjával indult nyomozás egy magas rangú brit katonatiszt ellen - jelentette be a brit védelmi minisztérium. A bűntettekkel Tim Collinst, a Királyi Ír Ezred népszerű parancsnokát gyanúsítják - jelentette több hírügynökség is magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva.

Collins a háború előtt azzal vált híressé, hogy ezredét emberséges harcviselésre szólította. "A harcban ádázak, a győzelem után nemesen nagyvonalúak legyetek" - figyelmeztette alakulatát a háború előtt elmondott, sokat idézet beszédében Collins.

Bush dolgozószobája falára szögezte

Népszerűségére jellemző, hogy az idézett szöveg bekeretezve felkerült George W. Bush amerikai elnök dolgozószobájának falára is, Károly herceg pedig az udvari protokollt felrúgva magánlevélben gratulált az ezredesnek.

Tagadja a verést

Most azonban a genfi egyezmény megsértésével vádolják a parancsnokot, aki állítások szerint bántalmazta az iraki hadifoglyokat és leütött egy iraki polgári vezetőt is. Egy esetben állítólag a helyi lakosok lába elé lőtt, csak hogy megfélemlítse őket. Collins a vádakat nyilvánosság elé táró Sun című bulvárlapban tagadta, hogy bármi hasonlót elkövetett volna.

A Sun értesülései szerint a brit védelmi minisztérium most tolmácsokkal megerősített nyomozócsoportot indított Irakba, hogy a hadifoglyokat is kihallgatva feltárják az igazságot.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet múlt héten közleményben számolt be értesüléseiről, miszerint a szövetségesek iraki hadifoglyokat kínoznak. Az AI egyik helyszínen járt munkatársa múlt pénteki londoni sajtóértekezletén azt mondta, hogy "legalább húsz" olyan irakit hallgatott meg, akiket a szövetségesek a háború idején hadifogolyként kezeltek, és akik arról számoltak be, hogy brit vagy amerikai katonák rendszeresen verték és kínozták őket.