Kázmér
-1 °C
16 °C

Irakiak kínzásával vádolják a szövetségeseket

2003.05.16. 16:37
Hadifoglyok, köztük hadifogolyként kezelt civilek kínzásával vádolta meg az Irakot megszálló brit-amerikai szövetséges haderőt pénteken az Amnesty International (AI) helyi beszámolókra hivatkozva. Az AI már háború alatt is tiltakozott, mondván a szövetségesek nemzetközi egyezményekben tiltott fegyvereket vetettek be.
Az Amnesty International, világ legnagyobb emberi jogi szervezetének egyik helyszínen járt szakértője pénteki londoni sajtóértekezletén közölte: a szövetségesek irakiakat kínoztak. Szaid Bumeduha azt mondta: "legalább húsz" olyan irakit hallgatott meg, akiket a szövetségesek a háború idején hadifogolyként kezeltek. Ők arról számoltak be, hogy brit vagy amerikai katonák rendszeresen verték és kínozták őket. Bumeduha hozzátette: az általa kihallgatott volt foglyok egyike elektrosokkos kínzási módszerről is beszámolt neki. A meghallgatottak fele polgári személy volt.

Folytatódó vizsgálatok

Bumeduha elismerte, hogy az Amnesty Internationalnak eddig nem volt alkalma a brit és az amerikai katonai hatóságok elé tárni ezeket a tanúvallomásokat. Hozzátette, hogy a londoni székhelyű emberi jogi szervezet más szakértői jelenleg is Irakban vannak, és folytatják a volt hadifoglyok vallomásainak gyűjtését. - Amint ez a munka véget ér, az AI teljes dossziét fog átnyújtani a brit és az amerikai hatóságoknak, és egyúttal nyilvánosságra hozza az anyagot - mondta a szervezet szakértője.

Kínzások

Bumeduha szerint az általa meghallgatott irakiak az elektrosokk mellett egész éjjeleken át tartó verésekről, rúgásokról, fogaik kiveréséről beszéltek. - Azt hiszem, ezt nyugodtan kínzásnak lehet nevezni - mondta az AI vizsgálója. Hozzátette: a neki nyilatkozó irakiak, akik tanúvallomásuk idején már szabadok voltak, főleg a dél-iraki Bászra nagyvárosban és környékén laknak. Ezt a térséget a háború kezdete óta a brit hadsereg ellenőrzi.

Nyilvános megszégyenítés

Az Amnesty International nem először áll elő a szövetségesekre igen kedvezőtlen fényt vető információkkal és nyilatkozatokkal. Nemrégiben elítélő közleményt tett közzé azután, hogy amerikai katonák Bagdadban tolvajnak minősített iraki civileket arra kényszerítettek, hogy ruhátlanul, testükön megalázó feliratokkal vonuljanak át egy parkon.

Tiltott fegyverek?

A háború idején az AI elsősorban a szövetségesek által bevetett fegyverek ellen tiltakozott; különösen az úgynevezett fürtös bombákat kifogásolta. Ezek a szerkezetek nagy területen szórnak szét kisebb robbanótölteteket. Az Amnesty szerint e bombák válogatás nélkül ölő fegyvernek minősülnek, és bevetésüket nemzetközi jogszabályok tiltják.