Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Negyvenmilliárdos kárpótlás szeptember 11. miatt

2004.11.09. 13:38
Csak az elpusztult ingatlanok után hét és félmilliárd dollár kártérítést fizettek a biztosítók a szeptember 11-i terrortámadások után, állapította meg egy független vizsgálat. A kutatók szerint a kártérítésre kifizetett csaknem negyvenmilliárd dollárt egyenlőtlenül osztották szét.
Közel negyvenmilliárd dollár kártérítést kaptak a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak rokonai és a támadás során károkat szenvedett üzleti vállalkozások, írja egy nemrégiben publikált tanulmány alapján az AP. A "Szeptember 11-i támadások veszteségeinek kárpótlása" című százhetvenhárom oldalas jelentés komolyan bírálta a támadások kivédésére "felkészületlen" kormányzatot, külön kiemelve a Szövetségi Vészhelyzeti Irányító Ügynökség felkészületlenségét.

"A rendszer számos kérdést hagy nyitva, főleg a kárpótlás kiegyenlítettségével és méltányosságával kapcsolatban", állítja a jelentésben Lloyd Dixon, a Rand Polgárjogi Intézet munkatársa. Tanulmányuk célja, mint mondta, a jövőbeni kárrendezések gördülékenyebbé tétele.

A kaliforniai központú nonprofit kutatóintézet megállapításai szerint a terrortámadások során életüket vesztő rendőrök és tűzoltók családjai átlagosan 4,2 millió dollárt, a polgári áldozatok családtagjai átlagosan 3,1 millió dollárt kaptak.

A biztosítótársaságok 19,6 milliárd dollár kárt térítettek meg, csak az elpusztult ingatlanok után 7,5 milliárd dollárt fizettek ki. A támadás során elszenvedett traumák orvoslására 210 millió dollárt költött a kormányzat és az önkéntes adakozók.

A 38,1 milliárd dolláros (7 244 milliárd forintos) végösszegbe részben beszámították azt a húszmilliárd dollárt is, amit George W. Bush New York újjáépítéséhez ígért támogatásként, írja az AP.