Auguszta
-4 °C
2 °C

Mészárlással vádolják a francia békefenntartókat

2004.11.07. 12:03
Bosszúból a tüntetők közé lőttek a francia békefenntartók, állítja az elefántcsontparti parlament elnöke. A francia békefenntartók a csapataikat ért légitámadás után elfoglalt abidjani repteret védték az elefántcsontparti elnök felszólítására rohamozó tömegtől, de csak figyelmeztető lövéseket adtak le.
Elefántcsontparti civileket öltek meg a francia békefenntartók, megbosszulandó az őket ért légicsapást, állítja Mamadou Coulibaly, az elefántcsontparti parlament házelnöke. Állítása szerint a francia békefenntartók harminc ártatlan civillel végeztek, százat megsebesítettek Abidjanban és Yamassoukróban.

Figyelmeztető lövések

A francia békefenntartók közlése szerint csak figyelmeztető lövéseket adtak le a franciák abidjani bázisát és repterét lerohanó tömegre. A franciák a reptéren a kormánycsapatok öt repülőjét, illetve helikopterét semmisítették meg, válaszul a csapataikat Bouakénél ért légicsapásra. A támadásban kilenc francia békefenntartó vesztette életét.

A párizsi vezetés a csapataikat ért támadás után négyezer fős békefenntartó alakulata megerősítéséről döntött. Döntésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta. Az ENSZ összesen tízezer békefenntartót állomásoztat a két év után ismét polgárháború szélére sodródott országban.

Franciaellenes zavargások

Az abidjani repteret Laurant Gbagbo elnök felszólítására rohamozták meg tüntetők. A tömeg felé egy alacsonyan szálló helikopterből adtak le figyelmeztető lövéseket a francia békefenntartók, jelentette a BBC tudósítója, aki áldozatokról nem számolt be.

A francia békefenntartókat ért támadás előtt Gbagbo hívei már több francia civil elhagyott otthonát kifosztották, két francia iskolát felgyújtottak. A francia katonák mintegy kilencven honfitársukat mentették ki a zavargások közepette.