Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Huszonnégy újságírót gyilkoltak meg 2000-ben

2001.03.21. 13:25
Huszonnégy újságíró vesztette életét munkavégzés közben a világon 2000-ben, és nyolcvanegy zsurnaliszta volt börtönben - jelentette a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű New York-i szervezet. Az 550 oldalas, 131 országot áttekintő éves jelentés hatszáz esetről -gyilkosságról, támadásról, letartóztatásról, illetve cenzúráról, cikkek betiltásáról - számol be.
A gyilkosságok száma a korábbi évekhez képest csökkent - 1999-ben még 34 újságírót öltek meg. A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists - CPJ) jelentése szerint a huszonnégy halálesetből legalább tizenhat esetben bizonyítható, hogy gyilkosság történt, de két eset kivételével a gyilkosságot elrendelőket nem vonták felelősségre.

Georgij Gongadze meggyilkolása nemzetközi felháborodást keltett
Az újságírók ellen elkövetett bűncselekmények miatt elrendelt nyomozások általában nem elég alaposak, ez különösen Kolumbiára és Oroszországra jellemző - áll a dokumentumban. A legtöbb újságírót, 3-3-at 2000-ben Kolumbiában, Oroszországban és Sierra Leonéban ölték meg. Kolumbiában a tavalyi hárommal 34-re emelkedett az előző évtizedben meggyilkolt újságírók száma.

Csökken a börtönben ülők száma

A börtönben fogva tartott újságírók száma is csökkent 1999-hez képest: 87-ről 81-re esett (a szervezet az év utolsó napján börtönben lévőket tartja számon), noha 1996-ban 185 zsurnaliszta rabosokodott világszerte. A szervezet szerint ez az egyre gyakoribb és egyre erőteljesebb nemzetközi tiltakozásnak köszönhető.

A sajtó legnagyobb ellenségei 2000-ben
Sierra Leone: Foday Sankoh, a Forradalmi Egyesült Front vezére
Irán: Khamenei ajatollah, vallási vezető
Jugoszlávia: Szlobodan Milosevics, exelnök
Kína: Csiang Cö-min, államfő
Tunézia: Zine al-Abdine Ben Ali, államfő
Kazahsztán: Nursultan Nazarbayev, államfő
Kuba: Fidel Castro, államfő
Angola: José Eduardo dos Santos, államfő
Peru: Alberto K. Fujimori, államfő
Malajzia: Mahathir Mohamad, miniszterelnök

Emiatt egyre több állam fordul finomabb módszerekhez, Kelet-Európában és Dél-Amerikában inkább adminisztratív eszközökkel próbálják a nem kívánatos személynek minősített újságírókat elhallgattatni. A bezárások terén Kína vezet: itt huszonkét hírlapíró ült börtönben az év végén.

Új technológiák

A jelentés szerint egyre több újságíró használ új technológiákat cikkei terjesztéséhez, bár ez gyakran nem menti meg őket a retorzióktól. Az ukrajnai internetes újságíró, Georgij Gongadze meggyilkolása nemzetközi felháborodást keltett, és azóta is tartó politikai botrányt kavart Ukrajnában. Mozambikban meggyilkolták Carlos Cardoso riportert, aki cikkeit faxon próbálta terjeszteni. A Közel-Keleten több ország tiltja a műholdvevők használatát, hogy meggátolja egyes nyugati adók, illetve az arab világban szokatlanul liberálisnak számító katari Al-Dzsazíra vételét.