FBI-segítség az ukrán újságíró meggyilkolása ügyében

2001.03.02. 10:21
Beleegyezett az ukrán kormány, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) részt vegyen a hónapokkal ezelőtt meggyilkolt Georgij Gongadze internetes újságíró holttestének azonosítási vizsgálataiban. Kijevben időközben a rendőrség erőszakkal verte szét a rezsim ellen tüntető mozgalom sátortáborát.
Washington határozottan figyelmeztette Leonyid Kucsma ukrán elnököt, hogy tegyen lépéseket a demokratizálás és a gazdasági nyitás irányába - közölte az MTI. Az amerikai külügyminisztérium kedden tudatta Kucsmával: "a jogállam, a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettsége próbájának" tekinti, miképpen reagál az ellenzéki demonstrációkra. Kucsma kormányát egyre több olyan vád éri, hogy tekintélyuralom felé sodródik.

Leonyid Kucsma
kormányát egyre több olyan vád éri, hogy tekintélyuralom felé sodródik
Az amerikai elnök felemelte a szavát Georgij Gongadze ellenzéki újságíró ügyében is, akinek lefejezett holttestét Kijev mellett találták meg hónapokkal ezelőtt. Az államfő továbbra is kategorikusan cáfolja, hogy bármi köze lenne a gyilkosághoz.

Időközben Kijevben a hatalom erőszakkal verte szét az ,,Ukrajna Kucsma nélkül" elnevezésű ellenzéki mozgalom sátortáborát az Ókijevi Bíróság határozata alapján. Az akcióban több száz rendőr vett részt. Helyi ellenzéki politikusok szerint a rendőri fellépés nem meglepő, hiszen - mint egyikük fogalmazott - egy olyan országban, ahol embereket lefejeznek, ilyesmi előfordul.

Mint arról az Index is hírt adott, Leonyid Kucsma ukrán elnököt egy hitelesnek mondott hangfelvétel alapján azzal gyanúsítják, hogy személyesen adott utasítást a kormányt gyakran bíráló újságíró elhallgattatására. Az elnök természetesen tagadja a vádakat. A sokak szerint elnöki felbújtásra elkövetett brutális gyilkosság körülményeit és az ominózus kazettát nemzetközi szakértőcsoportok vizsgálják.

Tekintélyuralom Ukrajnában
Politikai elemzők szerint az országban jelenleg az elnök irányítja az összes fegyveres erőt, a bíróságokat és a törvényhozást is. Kucsma - helyi politológusok szerint - orosz támogatással egyre több ,,nyugatbarát" politikustól vonja meg a bizalmat, átalakítja kormányát, és ezzel egyre jobban elszigetelődik. Kovács Miklós, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője az Indexnek nyilatkozva korábban megerősítette: az ellenzéki közszereplők és a média üldözése miatt gyakorlatilag megszűnt a szólásszabadság Ukrajnában. Jellemző a helyzetre, hogy egy volt ukrán parlamenti képviselő menedékjogért folyamodott Nagy-Britanniában. Valerij Ivaszjuk, akinek eredeti foglalkozása sebész, szövetmintákat vett Georgij Gongadze meggyilkolt ellenzéki újságíró holttestéből, és azokat DNS-vizsgálatra külföldre juttatta. A kijevi kormány ezért kénytelen volt elismerni, hogy a lefejezett holttest valóban Gongadzéé.


  • Tippek
  • Hírek