Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Letartóztatták az ukrajnai ellenzék egyik vezetőjét

2001.02.14. 13:52
Az ukrán hatóságok kedd este letartóztatták Julia Tyimosenkó volt miniszterelnök-helyettest, Leonyid Kucsma ukrán elnök legnagyobb politikai ellenfelét. A politikusasszonyt már januárban csempészettel és csalással gyanúsították, de az ügyészek most újabb bűncselekményekkel vádolják. Az ellenzék szerint az elnök csak a személyét rendkívül kínosan érintő Gongadze-ügyről akarja elterelni a figyelmet.
Tyimosenkó a Kucsma leváltását követelő Nemzeti Megmentés Fóruma nevű ellenzéki pártszövetség egyik vezéralakja. A politikust az elnök januárban mentette fel az akkori a miniszterelnök-helyettest, miután a főügyész azzal vádolta, hogy az Ukrán Egyesített Energiarendszerek elnökeként nagy mennyiségű gázt csempészett ki Ukrajnából, és egymilliárd dolláros nyereséget titkolt el. Az ellenzék szerint azonban Tyimosenkónak azért kellett mennie, mert olyan reformokat erőltetett, amelyek sértették a Kucsmához közel álló üzleti körök érdekeit. Az érintett tagadja a vádakat, szerinte politikai okokból akarják félreállítani.

Az ügyészség kedden jelentette be, hogy újabb bűncselekményekkel vádolják Tyimosenkót: szerintük a politikusasszony 79 millió dollár kenőpénzt adott át Pavlo Lazarenko ex-kormányfőnek, aki jelenleg pénzmosás miatt börtönben ül az Egyesült Államokban.

Az ellenzék szerint a letartóztatás csak figyelemelterelés

Az ellenzék szerint a letartóztatás csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a Kucsma-ellenes megmozdulásokról. Az elnök politikai ellenfelei és hetek óta utcai tüntetők ezrei lemondását követelik, mert állítólag ő rendelte meg Georgij Gongadze független internetes újságíró meggyilkolását. Az újságíró eltűnésével kapcsolatban az EU és az USA is vizsgálatot követel.

Az ellenzék kedden elutasította azt az együttműködési szerződést is, amelyet Kucsma és Vlagyimir Putyin orosz elnök írt alá hétfőn. Az ellenzék szerint a szerződés veszélyezteti Ukrajna szuverenitását és nemzetbiztonságát.