Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Keresztes háborút követel egy olasz miniszter

2006.02.08. 15:41
Fegyveres harcot hirdetne a muzulmánok ellen az idegengyűlölő Északi Liga egyik vezetője. Az olasz kormánykoalícióban is szerepet vállaló párt egyik minisztere szerint XVI. Benedek pápának kéne a harc élére állnia.

Modern kereszteshadjárat szervezését kérte XVI. Benedek pápától a populista-idegengyűlölő Északi Liga egyik vezetője, Roberto Calderoli. A Berlusconi kormány intézményi reformokért és a közigazgatás decentralizálásáért felelős minisztere szerint ugyanis "a helyzet nagyon súlyos".

A Republica című napilapban megjelent nyilatkozata szerint "a muzulmán népek egy része eszelős gyűlöletet szabadított el, és itt az idő az ellenlépésekre. Ezeket az embereket csak erővel lehet legyőzni".

XI. Ince pápa
Az 1611. május 19-én Comóban szü­le­tett Odescalchi Benedek a szécsényi Lipthay család oldalági rokona volt. A pápaságot 1676-89 között betöltő, később boldoggá a­va­tott egyházfő eredetileg katonának készült, majd jogi diplomát szerzett. Ennek ellenére a papi pályát vá­lasz­tot­ta. A szegények védelmezője volt, és a török elleni harc egyik fő tá­mo­ga­tó­ja. A törökök nyugati e­lő­re­nyo­mu­lá­sát meg­a­ka­dá­lyozó bécsi győ­ze­lem e­gyik legfőbb kovácsa volt, hiszen az ő ösztönzésére fogtak össze Európa országai. A katolikus egyházban ő a különleges erők, a hadsereg kom­man­dós alakulatainak a védőszentje.

Calderoli szerint az iszlámisták, akik eddig terroristákat használtak, immár tömegeket mozgatnak. "A pápának özbe kell lépnie, mint ahogyan V. Pius és XI. Ince is tette a XVI. és a XVII. században" - mondta a muzulmánellenes kirohanásairól is ismert szélsőséges politikus.

Szerinte a két pápa annak idején a kormányokat helyettesítve nagyszabású koalíciókat hoztak létre, melyek megállították az oszmán török birodalom előretörését. Az újságíró kérdésére, hogy XVI. Benedek pápának kellene-e vállalnia a kereszténység védelmezőjének szerepét az iszlám fenyegetéssel szemben, Calderoli rávágta: "Igen, sőt gyorsan".

A miniszter visszasírta azt az időt, amikor, "az Egyesült Államok képviselte a Nyugat védelmi sorompóját". "Ma hallgat, akárcsak az európai kormányok. Furcsa módon némák a karikatúrák ügyében. Lehet, hogy az olaj a tét" - tette hozzá.