Valér
4 °C
8 °C

Jobbosok a Rózsadombon

2006.01.31. 13:08
Tudta őn, hogy Gobbi Hilda kommunista volt? És hogy Gyurcsány villája régen a történelemnek XI. Ince pápát adó Odescalchi család tulajdonában volt, pedig apósának "bolgár spicliként" akár a II. János Pál pápa elleni merénylethez is köze lehetett? Az Index tudósítója műfajteremtő eseményen, könyvbemutató-tüntetésen járt.
Mi a crossover?
A crossover (keresztezés) egymáshoz nem illő műfajok, stílusok keverésével létrehozott alkotás. Leginkább a zenében jellemző, azokat a zeneszá­mokat jellemzik így, amik nem eredeti műfajukban válnak sikeressé. De crossovernek számít a rockopera is.

Kifejezetten kedvelem a stílusok, műfajok keverését, nemrég jackkel jégtáncpornófilm forgatását terveztük. Érthető, hogy ráizgultam Franka Tibor műfajteremtő, tüntetéssel egybekötött könyvbemutatójára Gyurcsány Ferenc rózsadombi villája előtt. Sajnos Nagy Ervin, az eseményt szponzoráló Jobbik választmányi elnöke hamar kiábrándít. "Nem tüntetés ez, csak a téma megkövetelte a helyszínt. Bejelentettük a rendőrségen, ezért tűnhet tüntetésnek" - mondja.

Franka tibor
A szerző és a mű
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A megjelentek erről mit sem sejtenek, többségük állítja, hogy demonstratívan van jelen, mégiscsak tüntetés ez. "Dolgoztam a nyáron egy Magyar nevűnek, annak is itt van háza. '61-es" - sejtet valamit a motivációkból egyikük. Közben Molnár Tamás Jobbik elnökhelyettes, úgyis mint az Inconu művészeti csoport vezetője karikatúrákat mutogat, amiket a kampány során majd ki is állítanak. Én nem értem a jobboldali humort, de a lelkes könyvbemutató-járók lelkesednek a Gyurcsányt jóllakott úttörőként ábrázoló képeken.

XI. Ince pápa
Az 1611. május 19-én Comóban szü­le­tett Odescalchi Benedek a szécsényi Lipthay család oldalági rokona volt. A pápaságot 1676-89 között betöltő, később boldoggá a­va­tott egyházfő eredetileg katonának készült, majd jogi diplomát szerzett. Ennek ellenére a papi pályát vá­lasz­tot­ta. A szegények védelmezője volt, és a török elleni harc egyik fő tá­mo­ga­tó­ja. A törökök nyugati e­lő­re­nyo­mu­lá­sát meg­a­ka­dá­lyozó bécsi győ­ze­lem e­gyik legfőbb kovácsa volt, hiszen az ő ösztönzésére fogtak össze Európa országai. A katolikus egyházban ő a különleges erők, a hadsereg kom­man­dós alakulatainak a védőszentje.

Befut a nap sztárja, a Szegfűk a Rózsadombon című művet jegyző, a szélsőjobboldalon közírónak nevezett Franka is. "Többen vagyunk mint a rendőrök [tényleg, hat rendőrre hatvan könyvbemutató-járó jut], ez jó jel" - üdvözli az egybegyülteket. Röviden összegzi könyve tartalmát, amiből a magyar sajtójog miatt most nem idéznék. A sajtójog ugyanis a közlőt is megbüntetheti, ha az állítások büntetőjogi kategóriák alá esnének, és sejtésem szerint az állítások többsége büntetőjogi felelősséget vonhat maga után. Azért az érdekes eszmefuttatás volt, hogy a Gyurcsány-villa hajdanában az Odelscachi nemesi család tulajdonában volt, akik XI. Ince pápát adták a történelemnek, 1945 után viszont Peter Dobrev "bolgár titkosszolgálati spicli" lakott itt, akinek bolgár spicliként akár köze is lehetett a II. János Pál elleni 1981-es merénylethez.

Míg még azon bánkódom, hogy a crossover iránti rajongásomat nem osztja a Jobbik, kiderül, hogy az ismétléses poénokat viszont együtt szeretjük. Franka után ugyanis Sinkovits-Vitay András olvas fel részleteket Franka könyvéből. A híres színész fia zengő hangon ismétli meg papírból ugyanazokat az állításokat, amiket Franka az imént fejből idézett, én meg nem fogok. A hálás közönség újra nevet, én meg még mindig nem értem a jobbos humort.

A bemutató végén Franka megpróbálja könyve egyik példányát átadni a ház lakóinak, de ők nincsenek itthon, a biztonsági személyzet pedig nem akar Frankával foglalkozni, így kénytelen a kerítésbe tűzni irományát. Pedig már azt is kitalálta, mit mond. "Piroska, megjött a farkas". Mondanom sem kell, a megjelenteknek ez is nagyon tetszik.

Franka Tibor
"Piroska, megjött a farkas."
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A kudarcos könyvátadás után Franka közelben parkoló autójához megy, majd csomagtartójából azonnal árusítani is kezdi könyvét, amit helyben dedikál is legfanatikusabb rajongóinak. Tiszteletpéldányt nem oszt. Amúgy a teljes magyar liberális baloldalt és az MSZMP egykori korifeusait is felvonultató - Gyurcsány, Apró Piroska és Dobrev Klára mellet Grósz Károly, Dobi István, Péter Gábor, Major Tamás, Nagy Imre, Juhász Ferenc, Erdős Ákos, Rákosi Mátyás, mi több, Gobbi Hilda rózsadombi lakhelyeiről is szól a könyv - művét a baloldali olvasóknak is ajánlja. Hiszen szerinte most a baloldali értékeket is a jobboldal képviseli. Üzenete kevesekhez juthat el az ellentáborból, a nagymagyarország-kitűzős megjelentek közül senki sem tűnik vérbeli szoci szavazónak.