Szilárda
0 °C
6 °C

Kiengedik a börtönből Ali Agcát

2006.01.09. 08:31
Letöltötte 25 éves börtönbüntetését Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője. Agca 20 évet ült olasz börtönökben, majd öt évet raboskodott Törökországban.

Engedélyezte egy török bíróság, hogy kiengedjék a börtönből Mehmet Ali Agcát, aki 25 évvel ezelőtt rálőtt II. János Pál pápára - jelentette vasárnap este az Anadolu török hírügynökség. A bíróság azzal indokolta a döntését, hogy az elítélt letöltötte a reá kiszabott börtönbüntetést.

A 46 éves török állampolgárt az olasz hatóságok 2000-ben adták ki Törökországnak, miután közel húsz évet ült egy olaszországi börtönben. Agca 1981. május 13-án, a római Szent Péter téren rálőtt II. János Pál pápára, és életveszélyesen megsebesítette a katolikus egyházfőt. Tettének indokai máig ismeretlenek.

Agcát várhatóan már hétfőn, de legkésőbb pénteken kiengedik a börtönből - írta az Anadolu.

Ali Agca nemrégiben azt állította, hogy „a Vatikánon belül is voltak bűntársai - papok és bíborosok”. Sokan a szovjet KGB-t vagy más kommunista országok titkosszolgálatát sejtették a merénylet mögött. Markus Wolf, az egykori keletnémet hírszerzés főnöke egy interjúban kizárta, hogy a szovjet vagy a bolgár titkosszolgálat, vagy akár a STASI „bármilyen formában” részt vett volna a II. János Pál pápa elleni merényletben.