Piroska
-2 °C
5 °C

Ali Agcának vissza kell mennie a börtönbe

2006.01.20. 18:19
Ismét őrizetbe vették Ali Agcát, miután a török legfelsőbb semmítőszék visszavonta azt az ítéletet, amellyel a pápa egykori merénylőjét szabadlábra helyezték.

Visszavonta a török legfelsőbb semmítőszék pénteken egy isztambuli bíróság ítéletét, amellyel feltételesen szabadlábra helyezte Mehmet Ali Agcát, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen. Miután az ügyészség nem emelt kifogást az ítélet ellen, Agcát őrizetbe vették és beszállították Isztambul Kartal nevű ázsiai kerületében egy rendőrőrsre.

Agcát január 12-én helyezte feltételes szabadlábra a bíróság. A férfi szabadon bocsátása ellen az ankarai kormány fellebbezett. Mint Cemil Cicek török igazságügyi miniszter korában kifejtette: a pápa merénylőjének szabadon engedése nem jelenti azt, hogy nem lehetne őt a korábbi vádak alapján ismét börtönbe csukni.

A semmítőszék szerint a nyolc napja szabadult Agcának egy török újságíró meggyilkolása és más, Törökországban régebben elkövetett bűnök miatt kell visszatérnie a börtönbe, mert az emiatt kiszabott büntetések nem vonhatók össze a katolikus egyházfő elleni merénylet miatt kiszabottal.

A török férfi 1981. május 13-án a római Szent Péter téren többször rálőtt a nyitott gépkocsiban utazó II. János Pál pápára, de az egyházfő túlélte a merényletet, mert a lövések nem érintettek életfontosságú szerveket. Két évvel a merénylet után a néhai pápa a római Rebibbia börtönben meglátogatta Agcát, és nyilvánosan megbocsátott neki.

Agca a merényletkísérlet miatt csaknem 20 évet töltött el olasz börtönökben. Ciampi olasz köztársasági elnök 2000-ben megkegyelmezett neki, így kiadták Törökországnak.

Hazájában ugyanakkor életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték egy baloldali török újságíró, Abdi Ipekci 1979-es meggyilkolása miatt. Múlt csütörtöki szabadulását a 48 éves férfi egy 2002-ben kelt amnesztiarendelet és a török büntetőtörvénykönyvben foglalt büntetéscsökkentési tételek összhatásának köszönhette.