Valér
2 °C
8 °C

Ali Agca öt millió dollárért adna interjút

2006.01.16. 15:09
Dollármilliókat kér a véres múltját feltáró sajtónyilatkozatokért Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet követett el II. János Pál pápa ellen. Török hírforrások szerint a CNN Agcának 1 millió dollárt, édesanyjának pedig 600 ezer dollárt kínált, ha kitálalnak.

Mintegy 50 millió dollárra számít a múltjáról szól interjúkért Ali Agca, aki 1981 májusában a római Szent Péter téren merényletet követett el II. János Pál pápa ellen.

A szürke farkas

Az egykori "szürke farkas" a Sabah című török lap szerint a világ tömegtájékoztatási eszközeinek küldött üzenetében azt írta: sok érdekes dologról le tudná rántani a leplet, de minden egyes interjúért legalább 5 millió dollárt kér.

Ali Agca nemrégiben azt állította, hogy „a Vatikánon belül is voltak bűntársai - papok és bíborosok”. Sokan a szovjet KGB-t vagy más kommunista országok titkosszolgálatát sejtették a merénylet mögött.

Agca a pápa elleni merényletkísérlet miatt csaknem 20 évet töltött el olasz börtönökben. Ciampi olasz köztársasági elnök 2000-ben megkegyelmezett neki, így kiadták Törökországnak, ahol egy baloldali török újságíró, Abdi Ipekci 1979-es meggyilkolása miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, de büntetését egy 1991-es amnesztia során csökkentették. Egy török bíróság idén januárban döntött Agca feltételes szabadlábra helyezéséről.

Kárpótlás a börtönévekért

Agca egyik hozzátartozója úgy tudja: máris számos újság, illetve televíziós állomás áll sorban azért, hogy a pápa merénylőjétől nyilatkozatot kapjon. Törökországban máris tudni vélik, hogy az amerikai CNN hírtelevízió Agcának 1 millió dollárt, édesanyjának pedig 600 ezer dollárt kínált, ha kitálalnak. Agca szerint az összegyűjtött dollármilliók egyfajta kárpótlást jelentenének számára a börtönévekért.

Agca egyébként azóta, hogy múlt hét csütörtökön szabadult börtönéből, eltűnt a világ szeme elől, a rendőrségi ellenőrzővizsgálaton sem jelent meg. Megfigyelők szerint valószínűleg azért kerüli az újságírókkal való véletlenszerű találkozást, hogy megtartsa magának információit és azokat jó pénzért bocsássa áruba exkluzív interjúkban.

A pápa egykori merénylőjét alkalmatlannak találták a sorkatonai szolgálatra. Az orvosi vizsgálat eredménye véget vetett azoknak a napok óta tartó találgatásoknak, amelyek szerint a közel 25 éves olaszországi és törökországi raboskodás után múlt csütörtökön szabadlábra helyezett 48 éves "lógós" Agcának le kell-e töltenie sorkatonai szolgálatát a török hadseregben.