Bernadett
-2 °C
4 °C

Ali Agca szabadlábon: ujjongás és döbbenet

2006.01.12. 11:00
II. János Pál merénylőjét több száz, külön a szabadon bocsátásra Isztambulba érkezett nacionalista híve ujjongással köszöntötte, sok török azonban megdöbbenéssel és felháborodással fogadta az Agca szabadon engedését.

Kiengedték isztambuli börtönéből csütörtökön reggel Mehmet Ali Agcát, a néhai II. János Pál pápa egykori merénylőjét. A feltételesen szabadlábra helyezett Agca, csaknem 20 évet töltött el olasz börtönökben, míg végül Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök 2000. június elején megkegyelmezett neki, és június 14-én kiadták Törökországnak, ahol egy baloldali török újságíró, Abdi Ipekci 1979-es meggyilkolása miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Egy török bíróság a múlt héten döntött Agca feltételes szabadlábra helyezéséről.

A kék pulóvert és farmernadrágot viselő, 48 éves Agcát szállító fehér furgon, amelyet rendőrségi és más autók sora kísért, közép-európai idő szerint fél kilenckor gördült ki a szigorúan őrzött Kartal börtön kapuján. A merénylőt több száz, külön a szabadon bocsátásra Isztambulba érkezett nacionalista híve ujjongással köszöntötte. A várakozók között volt Adnan Agca, a merénylő fivére, aki a hozzátartozók boldogságát hangoztatta, és végtelen hálájáról biztosította a török államot. Agca hívei piros és fehér virágokat hajítottak a gépkocsira.


Mehmet Ali Agca a börtönkapun kívül (Fotó: EPA)

A várakozók között volt Mustafa Akmercan is, annak a két géprablónak egyike, akik 1997-ben eltérítették az Air Malta légitársaság utasszállító repülőgépét, hogy ezzel kényszerítsék ki Agca szabadon engedését.

A demokrácia érdekében

Agcát csütörtökön először egy katonai toborzóirodába, majd katonai kórházba vitték, minthogy nem töltötte le a kötelező katonai szolgálatot, s ezért át kell esnie bizonyos formaságokon. Elvileg Agcát, aki egy katonai börtönből szökött meg 1979-ben, behívhatnák katonai szolgálatra, bár a török hadsereg általában csak 41 éves korig kézbesít behívókat. Nem világos, hogy Agcát fenyegeti-e bírósági eljárás a katonai szolgálat elkerülése és a szökés miatt. Agca ügyvédje azt mondta szerdán, hogy védence épelméjű, és a demokrácia érdekében akar tevékenykedni szabadon bocsátása után.

Sok török azonban megdöbbenéssel és felháborodással fogadta az Agca szabadon engedéséről rendelkező bírósági döntést. Nukhet, a meggyilkolt újságíró leánya, a Milliyet című török lapban közzétett levelében azt írta, hogy Agca nem csupán apjának gyilkosa, hanem "az egész török nemzet ellen követett el merényletet", az az ember, aki miatt a "török" és a "gyilkos" szó rokon értelmet nyert.

Életfogytig

Agca 1981. május 13-án a római Szent Péter téren többször rálőtt a nyitott gépkocsiban utazó II. János Pál pápára, de az egyházfő túlélte a merényletet, mert a lövések nem érintettek életfontosságú szerveket. Két évvel a merénylet után a néhai pápa a római Rebibbia börtönben meglátogatta Agcát, és nyilvánosan megbocsátott neki.

A merénylet után az olasz hatóságok nyomban őrizetbe vették Agcát, akit egy római bíróság három napig tartó tárgyalás végén életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt. A kereszténység jubileumi esztendejében, 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott Agcának. A Törökországba szállított Agcát hazájában ismét bebörtönözték, az érvényben lévő ottani ítélete alapján. Agcát még 1979-ben elítélték, ám alig hat hónap után megszökött a török börtönből.

Az 1991-es törökországi amnesztia nyomán Agca "hazai" ítéletének mértéke alig 25 évre zsugorodott. Ebből vonta le a múlt héten egy bíróság azt a csaknem húsz esztendőt, amelyet Agca Olaszországban "ült le". Kiadatása után Agcát még egyszer hét évre és négy hónapra ítélték hazájában két, 1979-es törökországi rablásért. Ezt a büntetést azonban figyelmen kívül hagyták a hatóságok, éppen az Ipekci-gyilkosság miatt kiszabott életfogytiglani ítélet miatt.