Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ali Agca újra börtönbe kerülhet

2006.01.12. 15:17
Csütörtökön reggel szabadult a börtönből Ali Agca, aki 1981-ben II. János Pál pápa életére tört. A török kormány délután jelentette be, hogy fellebbez a döntés ellen.

Az ankarai kormány várhatóan fellebbez a döntés ellen, amelynek alapján csütörtökön Isztambulban feltételes szabadlábra helyezték a néhai II. János Pál pápa egykori merénylőjét, Mehmet Ali Agcát, közölte Cemil Cicek török igazságügyi miniszter.

A politikus isztambuli sajtóértekezletén csütörtökön hangoztatta: az igazságszolgáltatás is hibázhat. Végső esetben ő (a miniszter) kérheti, hogy a legfelsőbb semmitőszék újra vizsgálja meg Agca ügyét. A pápa merénylőjének szabadon engedése nem jelenti azt, hogy nem lehetne őt a korábbi vádak alapján ismét börtönbe csukni - hangoztatta Cicek.

Agca a pápa elleni merényletkísérlet miatt csaknem 20 évet töltött el olasz börtönökben, míg végül Ciampi olasz köztársasági elnök 2000. június elején megkegyelmezett neki, és június 14-én kiadták Törökországnak, ahol egy baloldali török újságíró, Abdi Ipekci 1979-es meggyilkolása miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Egy török bíróság a múlt héten döntött Agca feltételes szabadlábra helyezéséről.

Az 1991-es törökországi amnesztia nyomán Agca "hazai" ítéletének mértéke alig 25 évre zsugorodott. Ebből vonta le a múlt héten egy bíróság azt a csaknem húsz esztendőt, amelyet Agca Olaszországban "ült le". Kiadatása után Agcát még egyszer hét évre és négy hónapra ítélték hazájában két, 1979-es törökországi rablásért. Ezt a büntetést azonban figyelmen kívül hagyták a hatóságok, éppen az Ipekci-gyilkosság miatt kiszabott életfogytiglani ítélet miatt.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft