Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Még négy évig börtönben marad Ali Agca

2006.01.23. 13:13
Nem kegyelmezett a pápa elleni merénylet miatt 25 évig raboskodó Ali Agcának a török legfelsőbb semmítőszék. A Törökországban egy újságíró megölése miatt elítélt férfi leghamarabb 2010-ben szabadulhat.

2010-ig börtönben marad Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen - döntött az isztambuli ügyészség az Anatolia hírügynökség hétfői jelentése szerint. A II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet elkövetőjét 25 börtönben töltött év után január 12-én helyezték feltételesen szabadlábra.

Agca 1981. május 13-án a római Szent Péter téren többször rálőtt a nyitott gépkocsiban utazó II. János Pál pápára, de az egyházfő túlélte a merényletet, mert a lövések nem érintettek életfontosságú szerveket.

A török legfelsőbb semmítőszék már pénteken érvénytelenítette a feltételes szabadlábra helyezésről hozott döntést. Érveik szerint Agcát Törökországban már nem a pápa elleni merénylet, hanem más bűncselekmények, többek között egy újságíró megölése miatt tartják börtönben.

A semmítőszék szerint Agca büntetései nem vonhatóak össze. Agcát páénteken őrizetbe is vették és az Isztambul ázsiai részén fekvő Kartal kerület börtönébe szállították. Az ügyészség határozata szerint leghamarabb négy év múlva szabadulhat.