Klaudia
-3 °C
3 °C

Halálböjttel akarják kiszabadítani Ali Agcát

2006.01.26. 10:28
Ha nem bocsájtják szabadon Ali Agcát, rokonai halálra éheztetik magukat. A pápa merénylőjének családja nem érti, hogy miért börtönözték be újra a január elején szabadon engedett férfit.

Éhségsztrájkba kezdett Ali Agca tizenöt rokona, jelentette a BBC. A II. János Pál pápa ellen 1981-ben merényletet elkövető, azóta raboskodó Agcát január elején szabadlábra helyezték, mondván letöltötte már büntetését. A döntést nyolc napon belül visszavonták. A hivatalos indoklás szerint Agca egy török újságíró megölése miatt is büntetését tölti, és ez még nem járt le. A férfi leghamarabb 2010-ben szabadulhat.

"Halálböjtbe kezdtünk" - nyilatkozta az állami Anatolia hírügynökségnek Ali Agca nővére, Fatma Yildrim. A sztrájk célja Agca szabadon bocsátása.

"Miért engedték szabadon, ha aztán újra bebörtönözték" - nyilatkozta Yildrim az Anatoliának. Mint mondta, Törökországban nincs jog és igazság. "Vagy kiutasítanak minket az országból, vagy együtt halunk fivérünkkel. Ő a börtönben, mi itt" - mondta.

Agca 1981-ben Abdi Ipceki baloldali török újságíró megölése miatti előzetes letartóztatásából szökött meg, hogy megkísérelje megölni a pápát. Agca eddig egyik bűncselekményre sem adott magyarázatot.