Mátyás
-6 °C
1 °C

Széteshet a francia kormánykoalíció

2006.05.15. 13:06
Megvonja bizalmát a francia kormánytól Chirac UMP-jének koalíciós partnere. Az UDF döntése ellenére de Villepin kormányfőnek nem kell tartania a bukástól, az UMP-nek egyedül is abszolút többsége van a parlamentben.

Csatlakozott a baloldali ellenzék bizalmatlansági indítványához a kisebbik francia kormánypárt, a jobboldali Unió a Francia Demokráciáért (UDF). A párt döntését a pártelnök, Francois Bayreu jelentette be. A kormányfő, a lehallgatási botrányba keveredett Dominique de Villepin még így sincs veszélyben, hiszen pártja, az UMP abszolút többséget élvez. A koalíció azonban minden bizonnyal felbomlik a keddi bizalmi szavazás uztán, vélik az elemzők.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Villepin az elmúlt hetekben belekeveredett a Clearstream-botrány néven elhíresült vesztegetési ügybe. Mint kiderült, a kormányfő - a nyomozás adatai szerint Jacques Chirac elnök utasítására - titkosszolgálati módszerekkel próbálta - mint kiderült, alaptalanul - belekeverni a botrányba Nicolas Sarkozy-t, a jobboldal legesélyesebb elnökjelöltjét.

Sarkozy - aki az UMP elnöke is - Chirac riválisának számít, míg Villepin az elnök kiszemelt utódja.

Bayreu elmondása szerint tisztában van azzal, hogy a bizalmatlansági indítvány támogatása megpecsételheti a mindössze harminc fős frakcióval rendelkező UDF sorsát. De, mint mondta, elfogadhatatlannak tartja a Clearstream-botrány miatt kialakult helyzetet, a kormányon belüli "gyűlöletcsomót", valamint a titkosszolgálatok bevonását ebbe a gyűlölködésbe, amely intézményi válsághoz vezetett Franciaországban.