György
14 °C
24 °C

Menesztik Csalabit, mert bírálta Busht

2004.04.24. 11:41
Ahmed Csalabi, az Egyesült Államok eddigi kedvence bírálta Bush politikáját. A válasz: új tagokat keresnek a júniusban alakuló iraki kormányba, és a támogatást is megvonják az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetőjétől.
Az amerikai kormányzat és Lahdar Brahimi, az ENSZ iraki különmegbízottja úgy határoztak, hogy a jövendő iraki kormányból kihagyják azoknak az iraki politikusoknak a többségét, akik tagjai a jelenlegi ideiglenes kormányzótanácsnak - adta hírül szombaton a The Washington Post.

Az Egyesült Államok és koalíciós partnerei a hatalom június harmincadikai átadása előtt még el szeretnének rendezni néhány már hónapok óta halogatott ügyet. Ezek egyike, hogy a koalícis erők megengedték a Baath párt egykori tagjainak és a katonai szervezetek tagjainak, hogy visszatérjenek kormányzati munkahelyeikre.

Bosszú

A kegyvesztettek listájának élén áll Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője. A síita politikus hosszú évekig Pentagon és Richard Cheney amerikai alelnök kedvencének számított.

Csalabi elnöke a Szaddám Huszein idején hatalmat gyakorló Baasz párt gyökereinek felszámolására alakult bizottságnak, s ebben a minőségben - a különféle iraki hivatalok baaszistáktól való megtisztításának fő szorgalmazójaként - fokozatosan szembe került a Bush-kormányzattal, illetve magával George Bush elnökkel.

Washington haragját azzal vívta ki, hogy bírálta a Baasz part tagjainak rehabilitálását. Csalabi pénteken nem kevesebbet mondott, mint hogy az amerikai terv olyan, mintha Németországban a második világháború után megengedték volna a náciknak a hatalomba való visszatérést.

Washington - írta a Post - azt is fontolgatja, hogy megvonja Csalabi pártjától a havi rendszerességgel utalt 340 ezer dollárnyi támogatást. Mindez megnyirbálja Csalabi politikai és gazdasági befolyását - állítja a Washington Post.