Száz katonai hírszerzőtől válik meg Csehország

2003.03.10. 10:17
A cseh védelmi tárca vezetője bejelentette, hogy meneszteni kívánja a katonai hírszerzés több mint száz ügynökét. Az új szolgálatba nem kerül be senki, aki 1989 előtt a hírszerzésnél dolgozott és kapcsolata volt a katonai kémelhárítással - szögezte le Tvrdík. A miniszter szerint az ország érdeke azt kívánja, hogy jól bánjanak a távozó hírszerzőkkel, mert közülük többen különféle fontos bizalmas információkkal rendelkeznek.
Jaroslav Tvrdík a Právo című cseh baloldali-liberális lap hétfői számában közölt interjújában elmondta: úgy döntött, hogy a titkosszolgálatok átszervezése keretében felbontja a munkaszerződést mindazon hírszerzőkkel, akik annak idején a kommunista katonai kémelhárításnak is dolgoztak.

A NATO 3-6 év felmentést adott

"Az új szolgálatba nem kerül be senki, aki 1989 előtt a hírszerzésnél dolgozott és kapcsolata volt a katonai kémelhárítással" - szögezte le Tvrdík. Szakértői véleményekre hivatkozva kifejtette, hogy a kommunista kémelhárítás a szocialista rendszerben gyakorlatilag ellenőrizte a katonai hírszerzőket is, akik közül sokan szoros kapcsolatban voltak a kémelhárítással. Bár a miniszter tudatában van annak, hogy egy ilyen radikális lépés egy időre csökkenti a hírszerzés lehetőségeit, elhatározását mégis mindenképpen véghez akarja vinni.

Tvrdík szerint a NATO támogatja az elképzelést. "A NATO tudomásul vette, hogy háromtól hat évig terjedő időszakban hírszerző rendszerünk képességei korlátozottak lesznek" - állítja a miniszter. Megjegyezte, hogy ez nem olyan nagy probléma, mert az információk 95 százalékát amúgy is a NATO-n belüli baráti titkosszolgálatoktól kapja Prága.

Jól bánnak a távozó hírszerzőkkel

A távozó hírszerzőkkel a tárca "tisztességesen" fog bánni, mert csak átszervezési okokból bontja fel majd velük a munkaszerződést, így tehát joguk lesz az anyagi kárpótlásra is. A miniszter szerint az ország érdeke is azt kívánja, hogy jól bánjanak a távozó hírszerzőkkel, mert közülük többen különféle fontos bizalmas információkkal rendelkeznek.

A katonai titkosszolgálatok átszervezésének lényege az, hogy az eddigi két szolgálatot - kémelhárítás és hírszerzés - egyesítik. Az új titkosszolgálatot a parlament illetékes bizottsága fogja ellenőrizni.  • Hírek
  • Bankszámla