Ervin
14 °C
21 °C

A második bársonyos forradalom

2001.01.05. 12:05
Pénteken reggel a cseh parlament különleges ülésen tárgyalja a cseh közszolgálati televízió körül kialakult vitát és az esetleges törvénymódosítást. A cseh művelődési miniszter perrel fenyegeti az azóta kórházban tartózkodó kinevezett tévéigazgatót, mivel az nem tette lehetővé a vele készített interjú földi sugárzását.
Karácsony óta folytatják tiltakozó akciójukat a cseh közszolgálati tévé alkalmazottjai, miután a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Polgári Demokratikus Párt képviselői által ellenőrzött Cseh Televízió Tanácsa Jirí Hodacot nevezte ki a televízió új vezérigazgatójának. A televízió alkalmazottai nem hajlandóak elismerni Hodac kinevezését. Hodac ugyanis áprilistól augusztusig a televízió hírszerkesztőségének igazgatója volt, de miután az említett két párt elnökeinek nyomására menesztette az egyik ismert szerkesztőt, összeveszett mind a szerkesztőkkel, mind az akkori vezérigazgatóval, s végül ő is menni kényszerült. A televízió alkalmazottai attól tartanak, hogy ismét pártpolitikát próbál érvényesíteni a közszolgálati intézményben.

A cseh parlament pénteken tárgyalja a törvénymódosítást

A cseh parlament pénteken ült össze megvitatni a cseh televíziósok tiltakozása nyomán kialakult helyzetet, illetve a kulturális tárca által ajánlott törvénymódosítást. A kormány által már elfogadott javaslat értelmében a Cseh Televízió tanácsának tagjait ezentúl nem a politikai pártok javaslata alapján fogja a képviselőház megválasztani. A jövőben a tagok egyharmadát a képviselőház, egyharmadát a szenátus, egyharmadát pedig az államfő jelölné a tanácsba, mégpedig a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és civil szervezetek javaslatai alapján.

Szívinfarktus a tiltakozás miatt?

Az új vezérigazgatót, Jirí Hodacot csütörtökön reggel szállították kórházba, miután szerdán éjjel több százezren tüntettek a Vencel téren lemondását követelve. Az orvosok nem ismertették, hogy miért kellett az új vezérigazgatót kórházba szállítani, a találgatások szívinfarktusról, illetve kimerültségről szólnak.

A vezérigazgató fizikai kimerülése nem véletlen, hiszen szerdán Prága a bársonyos forradalom óta nem tapasztalt hangulatban tüntetett a lázadó televíziósok mellett, a vezérigazgató lemondását követelve. Ugyanakkor szerdán ismertette Pavel Dostal művelődési miniszter, hogy pert indít az új vezérigazgató ellen, miután az megakadályozta, hogy egy vele készült interjút - melyben a tárcája által előkészített törvénymódosítást ismertette - a cseh közszolgálati tévé sugározza.