Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hivatalosan is lemondott a cseh kormány

2004.07.01. 12:09
Hivatalosan is lemondott a cseh kormány, melynek bukásához az vezetett, hogy politikai programja még a saját pártjain belül sem élvezett megfelelő támogatást. Prágában általános a vélemény, hogy elsőként Stanislav Gross szociáldemokrata vezető fog megbízást kapni az új kabinet megalakítására.
Václav Klaus, cseh köztársasági elnök elfogadta a Vladimír Spidla miniszterelnök vezette hárompárti koalíciós kormány lemondását, és azonnal megbízta Vladimír Spidlát, hogy a kabinet ügyvezetőként az új kormány megalakulásáig maradjon hivatalában. Az államfő a Hradzsinban lezajlott találkozón köszönetet mondott a távozó kormányfőnek és kabinetjének az elvégzett munkáért, s kifejezte reményét, hogy a kormányválság rövidesen megoldódik.

Vladimír Spidla azért döntött a lemondás mellett, mert politikai elképzelései és programja az európai parlamenti választáson elszenvedett kudarc után saját pártjában sem talált megfelelő támogatásra.

Klaus egyelőre tárgyal

A köztársasági elnök csütörtökön külön-külön megbeszélést folytat Stanislav Gross-szal, a Cseh Szociáldemokrata Párt új elnökével, Miroslav Topolánekkel, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnökével, valamint Miroslav Kalousekkel, a koalíciós Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt vezetőjével. Klaus már korábban kinyilvánította, hogy csak e megbeszélések eredménye alapján dönti el, kit nevez ki kormányfőnek, s bíz meg az új kormány megalakításával.

Klaus ezt a három parlamenti pártot tartja pillanatnyilag "mértékadónak" a cseh politikai színpadon, s ezért a két további parlamenti párttal - Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió - egyelőre nem kíván konzultálni.

A szociáldemokrata Gross lehet esélyes

Az alkotmány értelmében az államfő által megbízott miniszterelnöknek 30 napja lesz arra, hogy összeállítsa kormányát és a parlament elé terjessze annak programját. Prágában általános a vélemény, hogy elsőként a megbízatást Stanislav Gross szociáldemokrata vezető fogja megkapni.

Vladimír Spidla hárompárti koalíciós kormánya a 2002-es parlamenti választás után került hatalomra, de pozíciója már a kezdetektől fogva nagyon ingatag volt. A Cseh Szociáldemokrata Pártnak, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak és a Szabadság Unió-Demokratikus Uniónak együttesen is csak 101 mandátuma volt a 200 tagú képviselőházban, ami a lehető legcsekélyebb többség. A kormánykoalíció helyzetét véglegesen megrontotta, hogy a szociáldemokrácián belül komoly ellentétek keletkeztek, az uniósokat pedig elhagyta két képviselőjük, ami a tíztagú uniós képviselőházi frakció szétesését, végeredményben pedig a koalíciós többség megszűnését vonta maga után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!