Eleonóra
-1 °C
2 °C

Merénylet Jelcin erős embere ellen

2005.03.17. 10:36
Merényletet élt túl Anatoplij Csubajsz. Az oroszországi vadprivatizációt levezénylő egykori miniszterelnök-helyettes munkahelyére, az állami energiamonopóliumhoz tartott, amikor egy háztetőről rálőttek kocsijára. Szóvivője szerint Csubajsz "rendben van".

Merényletet kíséreltek meg az állami tulajdonú orosz áramszolgáltató igazgatója, Anatolij Csubajsz ellen. Az egykori miniszterelnök-helyettes munkahelyére tartott, amikor egy háztetőröl tüzet nyitottak autójára. A Reuters jelentése szerint a jármű mellett bombát is robbantottak.

"Minden rendben van Csubajsz úrral", nyilatkotzta a Reutersnek szóvivője, Andrej Trapeznyikov.

Csubajsz a kilencvenes évek első felében volt kormányfőhelyettes Jelcin elnök kormányában. Ő felügyelte az oroszországi privatizációt, így a természeti kincsek szűk körben történt magánosítását is. Tevékenységéhez köthető a szűk hatalmi elit, a most Putyinnal szembefordult oligarchák felemelkedése.

Csubajsz Jelcin alatt erős embernek számított, ő vezette a volt elnök sikeres 1996-os újraválasztási kampányát. Munkája jutalmául 1998-ban kinevezték az állami energetikai monopólium, az Egyesült Energiarendszer igazgatójának. Azóta távol tartja magát a politikától.