Viola
-5 °C
-2 °C

Az arab országok nemzetközi bíróság felállítását követelik

2000.10.22. 13:24
A Kairóban tanácskozó arab vezetők nemzetközi bíróság felállítását követelik, hogy az járjon el az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban. A találkozón határozott Izrael-ellenes döntések nem születtek.
A vezetők egy vizsgálóbizottság kijelölését is szükségesnek tartják, hogy az kutassa a palesztin területeken kitört harcok okát, és arra szólították fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul állítsa fel a bíróságot, amely megvizsgálja Izrael felelősségét.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök
A találkozón létrehoztak két, összesen egymilliárd dolláros alapot is, melyből a palesztinokat fogják a későbbiekben támogatni. A Jeruzsálemi Intifáda Alap 200 millió dollárt ad az elhunyt palesztin tüntetők családjainak. Az Al-Aqsa Alap 800 milliót költ Kelet-Jeruzsálem ,,arab és iszlám karakterének megőrzésére".

A vezetők arra is felkérték az ENSZ-t, hogy nemzetközi erőkkel garantálja a palesztinok biztonságát.

A kétnapos találkozó végén kiadott közlemény szerint az arab országok esetleg megszakíthatják a kapcsolatot Izraellel, de a dokumentum nem szólítja fel erre az érintetteket. A tel-avivi kormány feltehetően elégedett lesz az eredménnyel, hiszen a találkozón határozott Izrael-ellenes lépésekről nem döntöttek. Barak korábban azzal fenyegette meg a palesztinokat, hogy ha a találkozón ilyen döntés születik, akkor véget vet a békefolyamatnak.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kijelentette, hogy az arab országok ,,felelősségteljes pozíciót foglaltak el", és reméli, hogy Izrael ennek megfelelően reagál. Egy izraeli kormányszóvivő már kijelentette, hogy megnyugvással fogadták a csúcs után kiadott közleményt. A szóvivő hozzátette: a vezetőknek a palesztinokat is fel kellett volna szólítaniuk a harc beszüntetésére, és a tárgyalások megkezdésére.

Tunézia korábban bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Izraellel a palesztinok ellen elkövetett bűnök miatt, Líbia pedig kivonult a csúcstalálkozóról, mert túl enyhének találta meghozott döntéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!