Emília
18 °C
26 °C

Az ENSZ plenáris ülése elítélte Izraelt

2000.10.21. 14:50
Az ENSZ Közgyűlése péntek este elítélte Izraelt túlzott erő alkalmazásáért a palesztinok ellen, ám az Egyesült Államok támogatása nélkül. A szombaton összeült Arab Líga várhatóan szintén Izrael-ellenes álláspontra helyezkedik, megkérdőjelezve a békefolyamat további esélyeit.
Az ENSZ Közgyűlésének péntek esti, rendkívüli ülése 92-6 arányban elítélte Izraelt túlzott erő alkalmazásáért a palesztinok ellen. A határozat továbbá elítélte a palesztin területeken létrehozott zsidó telepeket, mondván azok illegálisak, és akadályozzák a békefolyamat megkötését. A határozat szövegezése kimondottan enyhe az ENSZ emberjogi bizottsága által csütörtökön hozotthoz képeset, amely emberiség elleni bűnökért ítéli el a zsidó államot. Az Egyesült Államok a határozat ellen szavazott - számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

,,A határozati javaslat hiba volt" - mondta Richard Holbrooke, amerikai ENSZ-nagykövet, és hozzátette: ,,Ideje, hogy a palesztinok felújítsák a párbeszédez az izraeliekkel, ahelyett, hogy diplomáciai módszerekkel megpróbálják elszigetelni és sarokba szorítani őket". Véleményéhez csatlakozott Yehuda Lancry izraeli nagykövet is, mondván, a határozott ,,használhatatlan", és Izraelnek nem áll szándékában együttműködni. ,,A határozat nem szól semmit a Ramallahban megölt és megcsonkított izraeli katonákról. Ez nem segíti elő a békét." - fogalmazott.

Nasszer al-Kidva palesztin küldött szerint a döntés rendkívül fontos, különösen időzítése miatt. ,,Pénteken újabb tíz mártír esett el a megszállt területeken, kettő közülük még gyermek." - mondta.

Összeült az Arab Líga

Kairóban 1996 óta először találkozik az arab világ vezetősége. A jelenlegi csúcstalálkozó, amely szombat reggel kezdődött kétnapos külügyminiszteri szintű előkészítés után, várhatóan elítéli Izraelt a palesztinokkal szembeni fellépéséért. Elemzők szerint a valódi kérdés az, hogy - engedve a radikális arab államok és az utca követelésének -, megszakítják-e a diplomáciai kapcsolatot a vezetők Izraellel, vagy megelégszenek egy enyhe figyelmeztetéssel.

Szíria és Libanon, Izrael északi, hivatalosan még mindig háborúban álló szomszédjai, a zsidó állam bojkottjára szólítottak fel, amíg az ki nem vonul az összes megszállt arab területről. Követeléseik azonban várhatóan megtörnek majd Egyiptom és Jordánia ellenállásán - a két mérsékelt arab állam békében él Izraellel. Megfigyelők szerint az értekezlet aligha eredményez majd markáns határozatot, inkább egy minden arab országot kielégítő kompromisszumra lehet számítani.

Levegőben lóg a békefolyamat

A vezetőkre nehezedő nyomást növeli, hogy a találkozó kimenetelétől igen sok függhet: Ehud Barak izraeli miniszterelnök pénteki kijelentése szerint kormánya a csúcs után dönt, ideiglenesen felfüggeszti-e a békefolyamatot. Mint arról beszámoltunk, a hét közepén megkötött sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás kudarcot vallott, lévén a harcok nem értek véget péntek este sem.