Viola
-5 °C
-2 °C

Összeomlott a tűzszünet

2000.10.20. 20:02
A tűzszüneti egyezményben megállapított határidő lejárta után sem szűntek meg a harcok a palesztin területeken: a pénteki összecsapásokban legalább tízen meghaltak. Az izraeli kormány bejelentette: a hétvégi arab csúcs után időlegesen felfüggeszti a békefolyamatot. Az ENSZ emberi jogi bizottsága péntek délelőtt az emberi jogok sorozatos megsértéséért elítélte Izraelt; a határozat a Közgyűlés elé kerül.
Az izraeli kormány bejelentette, hogy a hétvégi arab csúcs után időlegesen felfüggeszti a békefolyamatot, mert a sarm-es-sejki tűzszüneti egyezmény összeomlása miatt újra kell értékelnie a helyzetet. Az izraeliek a palesztinokat vádolják a kialakult helyzetért. Az izraeli kormányszóvívő szerint "a Palesztin Hatóság nagyon keveset, szinte semmit nem tett az erőszak megállításáért". Ehud Barak az izraeli tévének adott interjújában elmondta, nem tudja, mennyi ideig szünetel majd a párbeszéd a palesztinokkal: "tart, amíg tart; alaposan át kell gondolnunk a helyzetet." A palesztin vezetés részéről Szaeb Erakat szóvivő és főtárgyaló elhibázottnak nevezte az izraeli döntést - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

Az utcát nem érdekelte a tűzszünet

A tűzszünet kitűzött határideje után is folytatódtak az összecsapások az izraeliek és a palesztinok közt a Gáza-övezetben és Ciszjordániában. A lövöldözésben tíz palesztin meghalt, és legalább kétszázötven megsebesült. A jeruzsálemi rendőrség megtiltotta a negyven évnél fiatalabb araboknak, hogy felkeressék a Mecsetek Terét az összetűzések elkerülése végett.

Moszad-ügynök a Hezbollah foglya?
Elhanan Tannenbaum, aki állítólag a Hezbollah fogságában van, a Moszad ügynöke, aki 1998-ban Bernben belekeveredett egy, a síita szervezettel kapcsolatos lehallgatási ügybe - írta pénteki számában az as-Sark al-Auszat című arab lap. Az újság értesülései szerint Tannenbaum négy másik Moszad-ügynökkel megpróbálta lehallgatni egy Svájcban élő libanoni származású férfi telefonját, mert azzal gyanúsították, hogy ő a Hezbollah egyik pénzelője. A lap azt állítja, hogy az akcióra Danni Jatom, az izraeli titkosszolgálat akkori főnöke adott parancsot. A Hezbollah október 15-én jelentette be, hogy fogságba ejtette Tannenbaumot, akit Moszad-ügynöknek állítottak be. Az izraeli rádió viszont azt közölte, hogy Tannenbaum egy olyan cég alkalmazottja, amely két elektronikai és katonai berendezéseket gyártó céggel áll kapcsolatban.

(forrás: MTI)

Telefonon próbálta a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás végrehajtására bírni a feleket Clinton amerikai elnök csütörtök este. Sandy Berger nemzetbiztonsági tanácsadó beszámolója szerint az elnök közbelépését a csütörtökön Nabluszban lezajlott fegyveres összetűzések tették szükségessé. Berger hozzátette, várható, hogy a válság ügyében hamarosan Putyin orosz elnök is felveszi a kapcsolatot az izraeli és a palesztin vezetéssel.

Háborús bűnökért ítélheti el az ENSZ Közgyűlése Izraelt

Mint arról hírt adtunk, a genfi székhelyű ENSZ emberi jogi bizottsága csütörtökön az emberi jogok széleskörű és rendszeres megsértéséért elítélte a zsidó államot. Az ENSZ Közgyűlése később dönt, hogy elítéli-e Izraelt háborús bűnökért. A bizottság egy független vizsgálóbizottság felállítását is megszavazta, Izrael azonban kijelentette: nem áll szándékában együttműködni az erőszak okait vizsgáló bizottsággal. Szerintük ugyanis a palesztinok politikai eszközként élnek az ENSZ-szel, miközben nem tesznek meg mindent a harcok lecsendesítéséért.

Arab csúcstalálkozó a hétvégén

Kairóban csütörtökön megbeszéléseket kezdtek az arab országok külügyminiszterei, hogy előkészítsék a hét végére tervezett arab csúcsértekezletet. Az 1996 óta első ízben összehívott találkozó célja közös álláspontot kialakítani Izrael ellen. Faruk as-Saraa szíriai külügyminiszter mindjárt a megnyitón a békés rendezési folyamat leállítását követelte, egyetértésben Szelim el-Hossz libanoni kormányfővel, aki szerdán az Izraellel való diplomáciai kapcsolatok megszakítását vetette fel. A békefolyamatot ellenző Irak szent háborúra szólított fel Palesztináért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!