Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

A megingathatatlan Castro 'befenyíti' Amerikát

2003.03.07. 08:17
Kubában további öt évre államfőnek választotta csütörtökön a parlament a 75 éves Fidel Castrót. Castro azzal vádolja az amerikai misszió diplomatáit, hogy segédkezet nyújtanak a kubai ellenzéknek és felforgató akciókat szerveznek a karibi országok ellen. Az államfő azt is kilátásba helyezte, hogy bezáratja az amerikaiak havannai képviseletét.
Az egykori forradalmi vezető mozgalmának 1959-es győzelme óta irányítja Kubát, bár csak 1976-tól tölti be hivatalosan az államfői hivatalt. Egyhangú és rivális nélküli újraválasztása után kijelentette, élete végéig vezetni kívánja az országot.

"Irak szereljen le"

Castro az ülés végén tartott beszédében arra sürgette Irakot, hogy semmisítse meg esetleg még meglévő biológiai és vegyi fegyvereit, hogy azok ne szolgáljanak ürügyként az Egyesült Államok számára egy esetleges támadáshoz. A fegyverek megsemmisítése esetén Castro szerint az iraki nép teljes nemzetközi támogatást élvezhetne.

Másként gondolkodnak

Kuba meg tud lenni az amerikaiak havannai képviselete nélkül is - jelentette ki Fidel Castro a kubai parlament ülésén. Castro a törvényhozásban mondott beszédében azzal vádolta az amerikai misszió diplomatáit, hogy az "ellenforradalmároknak" - vagyis a kubai ellenzéknek - nyújtanak segédkezet, s felforgató akciókat szerveznek a karibi országok ellen.

Az Egyesült Államoknak évtizedek óta nincs diplomáciai kapcsolata Kubával, s ezért az amerikai érdekeket egy a svájci nagykövetségen működő misszió képviseli. A képviselet vezető diplomatája, James Cason a napokban másként gondolkodó kubai értelmiségiekkel találkozott Martha Beatriz Roque ellenzéki vezető lakásán, s Castro csütörtökön ezért bírálta kemény szavakkal az amerikai diplomatákat, gyakorlatilag a misszió bezárását is kilátásba helyezve.

Provokátorok haza!

Az újjáválasztott kubai államfő szerint az amerikai diplomata "a forradalom ellenségeinek egy, Washington által finanszírozott csoportjával találkozott", s James Cason "nyíltan provokálta" Havannát, amikor közölte: kész minden kubaival találkozni, akik a szabadságot és az igazságosságot óhajtják.

Az ilyen kijelentések megengedhetetlenek egy külföldi diplomata számára, s Havanna higgadtan dönt arról, milyen álláspontra helyezkedjen az amerikai diplomata tekintetében - jelentette ki a kubai vezető.