Aliz
6 °C
14 °C

Fidel Castro már hangoskodik

2006.09.15. 12:39
Borszínű köntösben és színben passzoló pizsamában nyűgözött le egy kubai újságírót a lábadozó Fidel Castro. A "nagy konspirátor" már a hangját is fel tudja emelni. Felbukkant az ideiglenes államfői kinevezése óta bujkáló Raúl Castro is, a magukat Palesztina mellett elkötelező el nem kötelezett országok tanácskozásán elnökölt csütörtökön.

"Nagyon hangosan is tudok már beszélni, ha akarok" - jelentette ki egy kubai újságírónak a kórházban lábadozó Fidel Castro. A bélműtétje miatt elnöki posztját ideiglenesen öccsére átruházó kubai államfő a Pagina 12 című újság beszámolója szerint szemmel láthatóan napról napra jobban van.

Misztikusan gesztikulált a nagy konspirátor

"Borszínű köntösben és színben hozzáillő pizsamában várt" - írja a Pagina 12 riportere a látogatásról. Mint írja, Castro még mindig sovány, de már korántsem annyira, mint a múlt héten publikált felvételeken - az elsőkön, amikkel kapcsolatban nem merült fel a hamisítás vádja.


Castro a kórházban fogadja látogatóit

Castro saját állítása szerint 20 kilót fogyott, "de már majdnem a felét" visszahízta. "Élénk volt, mint mindig. A nagy konspirátor titokzatos hangján beszélt, Üzenetét a hallgatónak kellett megfejtenie. Gesztusai misztikusak voltak" - lelkendezett a Pagina 12 riportere.

"Titokzatos gesztikulációja közben olykor megemelte a hangját, jelezve, hogy újra kitörhet belőle a szónok" - írja a Pagina 12.

A lelkes riporteren kívül az el nem kötelezett országok havannai csúcstalálkozójára ellátogató Kofi Annan ENSZ-főtitkár is tiszteletét tette a lábadozó vezérnél. Annan és Castro "fontos nemzetközi kérdésekről, például a Közel-Kelet és Afrika helyzetéről" beszélgettek a Juventud Rebelde beszámolója szerint.

Előkerült Raúl is

Fidel Castro augusztus 1-én adta át ideiglenesen hatalmát öccsének, Raúlnak. Az idős vezéren nem részletezett bélműtétet hajtottak végre, betegsége okairól hivatalos információ azóta sincsen.

Raúl, bár augusztus 1. óta gyakorolja az elnöki hatalmat, először szeptember 14-én jelent meg államfőként a nyilvánosság előtt. Ő elnökölt az el nem kötelezett országok havannai csúcsértekezletének csütörtöki ülésén, ahol a kubai külügyminiszter nagyobb nyomásgyakorlást követelt a tagországoktól Izraelre a palesztinok ügyében, jelentette a Granma című kubai pártlap.

Elkötelezett el nem kötelezettek

Felibe Pérez Roque külügyminiszter kifogásolta, hogy 59 évvel az ENSZ vonatkozó határozata ellenére még mindig nincs palesztin állam, ezért az izraeli megszállást okolta. Arról elfeledkezett, hogy a palesztin területeket Izrael kikiáltásakor Egyiptom és Jordánia szállta meg, Izrael csak az 1956-os, illetve az 1967-es háborúkban foglalta el azokat.

Egyiptom most helyet kapott az el nem kötelezett országok Palesztina-bizottságában.

A magukat el nem kötelezetként számon tartó országok - köztük a kommunista Kuba, Észak-Korea és Vietnam, illetve a szintén híresen pártatlan Irán, tehát a demokrácia és az emberi jogok mellett el nem kötelezett országok - abban is egyezségre jutottak, hogy igyekeznek minél több nem állandó helyet szerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol igyekeznek együtt is működni, számolt be a Granma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?