Emőke
-4 °C
9 °C

Harmincnyolc halott a pásztorok és a marhatolvajok háborújában

2006.01.19. 16:24
Háború tört ki a kenyai pásztorok és az etióp marhatolvajok között. A szárazság miatt északra húzódó pásztorok harminc tolvajjal végeztek.

Véres összecsapások robbantak ki Kenya és Etiópia határán. A kenyai marhapásztorok és az etióp marhatolvajok harcaiban legalább 38-an meghaltak.

A kenyai pásztorok a kelet-afrikai országot sanyargató szárazság miatt, vizet és legelőt keresve hajtották állataikat a határtérségbe, ahol gyakoriak az állattartó törzsek közötti, gyakran az országhatárokat is semmibe vevő összecsapások.

A marhatolvajok - a körzeti elöljáró szerint több százan - a gyéren őrzött, könnyen átjárható határon átkelve múlt pénteken megtámadták a pásztorokat és elvitték az állataikat. A következő napon ismét felbukkanó rablókkal a helyiek és kenyai katonák összetűzésbe keveredtek. Nyolc kenyai és harminc rabló vesztette életét a harcokban.

Miután három egymást követő évben elmaradtak az esőzések Kenyában, a szárazság miatt több tucatnyian haltak meg és három és fél millió embert fenyeget éhínség. Mwai Kibaki elnök nemzeti katasztrófának nyilvánította a természeti csapást.