Szilárda
-4 °C
2 °C

12 kilométeres vasfüggöny védi a G8-csúcsot

2007.05.30. 10:47
Tizenkét kilométer hosszúságú beton-, illetve drótkerítés védi szerdától a pontosan egy hét múlva kezdődő, heiligendammi G8-csúcstalálkozó helyszínét. A betonoszlopokra feszített, két és fél méter magas drótkerítés költségei megközelítik a 13 millió eurót.

Egy héttel a heiligendammi G8-csúcstalálkozó előtt szinte hermetikusan lezárták a Balti-tenger partján fekvő, festői szépségű üdülőhelyet a német hatóságok. A kisváros néhány száz lakója külön engedéllyel közlekedhet, és külön engedélyt kaptak azok a személyek is, akik a csúccsal összefüggő logisztikai tevékenységet látnak el.

A kerítés rendkívül heves tiltakozásokat váltott ki a legfejlettebb ipari államokból és Oroszországból álló nyolcak csoportjának csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tüntetők körében, de felemelték szavukat az ellenzéki pártok is az egykori hírhedt berlini falra emlékeztető építmény ellen.

A betonoszlopokra feszített, két és fél méter magas drótkerítés költségei megközelítik a 13 millió eurót (3,2 milliárd forint). A hatóságok az állam- és kormányfők védelmével indokolták a rendkívüli biztonsági intézkedéseket, köztük a kerítés felállítását.


A kerítést megerősített rendőri egységek védik, s annak több pontján kamerákat helyeztek el. A tizenkét kilométer hosszúságú biztonsági "falon" a külön engedéllyel rendelkező személyek csak két átjárón kelhetnek át.

A hatóságok korábban tüntetési tilalmat rendeltek el a kerítés mintegy 200 méteres övezetében. Ugyancsak tüntetési tilalom van érvényben a közeli rostocki repülőtér térségében is.

A rendkívüli biztonsági intézkedések, illetve korlátozások dacára a csúcstalálkozó ellen tiltakozók nagyszabású tüntetést jelentettek be szombatra Rostock környékére. Szerte Németországból, illetve külföldről mintegy 100 ezer tüntetőt várnak. A hatóságok a június 6. és 8. között sorra kerülő csúcstalálkozó idejére, illetve az azt megelőző napokra több mint 16 ezer rendőrt mozgósítottak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!