Dezertőr az amerikai seregben

2003.03.30. 00:40
Szégyelni való helyzetbe került az Egyesült Államok tengerészgyalogsága, miután az alakulat egyik legkitünőbb tagja megszökött - írja a londoni Times. Csütörtöki jelentések szerint a két napja a Perzsa-öbölben tartózkodó Takoma, a vizi aknák felkutatására kiképzett palackorrú delfin inkább a szabadságot választotta.
Takoma és társa Makai kedd éjszaka indult első küldetésére. Feladata az Umm-Kaszrba segélycsomagokat szállító brit hajó útjának megtisztítása volt.

Koszt, kvartély, orvosi ellátás

A Pentagon hivatalos felvételei - 2003.03.25 Delfineket a vietnámi háborúban használtak először hasonló feladatokra. Azóta a haditengerészet és a tengerészgyalogság kötelékébe "besorozott" emlősöket egészségügyi ellátás, különleges étrend és saját "lakónegyed" illeti meg - írja a Times. Ezért is tartják érthetetlennek Takoma szökését az illetékesek.

Hiába szólongatta

"Miért is szöknének meg, ha itt a legfinomabb ételek és rendszeres egészségügyi ellenőrzés várja őket" - nyilatkozta a Timesnak Taylor Whitaker, Takoma nevelőtisztje. Mint mondta, az nem szokatlan, ha a delfinek egy napot is távol töltenek. Takoma két napos "eltávja" azonban már aggasztó.

Whitaker ennek ellenére sem adja fel a reményt. Bár a delfinnek nincs nyoma, a nevelőtisztet a Times tudósítója még pénteken is egy hajóban ülve látta. Whitaker a vizet paskolta, szólongatta delfinét. Hiába hozta el azonban Takoma kedvenc halát, a delfin nem jelentkezett.  • Hírek
  • Személyi kölcsön