Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lemondott az argentin elnök

2001.12.20. 23:50
Fernando De la Rua lemondását Argentina történelmének legsúlyosabb gazdasági válsága idézte elő, valamint az, hogy a nemzeti egységkormányra vonatkozó javaslatát elutasították - adta hírül a CNN. Az egész országot sújtó zavargások már négy napja tartanak.
Az elnöki palota előtt összegyűlt tömeget a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal próbálta féken tartani, miközben Buenos Aires-szerte folytatódtak a gyújtogatással és fosztogatással járó zavargások.

Az argentin gazdaság válságát a 132 milliárd dolláros államadósság és az óriási méreteket öltött munkanélküliség okozza. Utóbbi volt az erőszakossá fajult tüntetések eredeti oka is. De la Rua az ellenzék együttműködését kérte egy koalíciós kormány létrehozásához, de az ellenzéki perónista párt képviselői nem fogadták el a felhívást.

A tüntetők csütörtökön kezdtek gyülekezni az elnök palotájánál, ahol többek között Domingo Cavallo gazdasági miniszter lemondását követelték. A minszter le is mondott, és az elnök elfogadta a lemondását, ez azonban nem vetett véget a rombolásnak. De la Rua kihirdette a hadiállapotot - ez az alkotmányos jogok felfüggesztésével jár, és jelentősen bővíti a kormány mozgásterét -, de az erőszakot nem sikerült visszaszorítani. Nem járt sikerrel az ingyenes ételosztás sem; a zavargások nem szűntek meg.

Az argentin munkanélküliség 20 százalék körül van; az ország nem kap további kölcsönt, amíg az államháztartás egyensúlya helyre nem áll. Gazdasági elemzők azonban úgy látják, külső segítség nélkül a dél-amerikai ország sohasem fog talpra állni. A kormány jelenleg a nyugdíjalapok felszabadítását fontolgatja; a lakossági számlákról legfeljebb 1000 dollárt lehet felvenni havonta. Az elnökséget De la Rua után a szenátusi elnök, az ellenzéki peronista párthoz tartozó Ramón Puerta veheti át.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft