Piroska
-2 °C
5 °C

Rumsfeld: Az irakiak lélekben is felszabadultak

2003.12.14. 23:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Az amerikai védelmi miniszter megemlékezett a koalíciós erők eddigi halottairól, akik azért áldozták életüket, hogy lehetővé váljon Szaddám elfogása. A demokraták is üdvözölték az iraki diktátor letartóztatását, habár abban nem egyezett a véleményük, hogy mi legyen a sorsa Huszeinnek.
Az amerikai védelmi miniszter szerint Szaddám Huszein elfogása döntő nap az iraki nép életében. "Az iraki nép most már nem csak tények szerint, de lélekben is felszabadult. Az irakiak most már elhihetik, hogy a brutális diktatúra korszakának valóban vége" - hangsúlyozta Donald Rumsfeld vasárnap közzétett írásos nyilatkozatában.

Az amerikai védelmi miniszter úgy értékelte, hogy a kilencedik hónapja bujkáló diktátor elfogása a jól összehangolt felderítés és egy gyors katonai akció eredménye volt, a koalíciós erők kemény munkáját, bátorságát és elszántságát tükrözte. Rumsfeld külön kitért arra, hogy most "méltatni kell a koalíciós erők összes halottjának érdemeit, mert a katonák azért áldozták életüket, hogy lehetővé váljon Szaddám Huszein elfogása".

Jókívánságok a katonáknak

Az amerikai demokrata ellenzék a szokásos éles bírálatokat elnapolva üdvözölte Szaddám Huszein elfogását, amelyet jó alkalomnak nevezett arra, hogy a kormány kiszélesítse a nemzetközi részvételt Irak stabilizálásában és újjáépítésében. A Fehér Ház elhódítására pályázó, a háborút a kezdetektől ellenző Howard Dean vasárnap jókívánságait fejezte ki az amerikai katonáknak a sikerért. Kijelentette, hogy az elnöknek az alkalmat megragadva szélesebb nemzetközi összefogásra kellene törekednie.

Joseph Lieberman szenátor, aki a háborút mindvégig és következetesen támogatta, az iraki diktátor elfogásáról nyilatkozva kijelentette, hogy ha Howard Deanen múlott volna, a világ sokkal veszélyesebb volna, az amerikaiaknak több félnivalójuk lenne. A connecticuti szenátor szerint Szaddám Huszeint kizárólag olyan bíróság elé szabad állítani, amely halálra is ítélheti az "iraki ördögöt".

Joseph Biden, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata tagja ugyancsak hangoztatta, hogy itt az alkalom nemzetközi támogatás kiszélesítésére. A delaware-i szenátor szerint Szaddám Huszeint nemzetközi bíróság előtt kellene felelősségre vonni úgy, mint Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt.

Jay Rockefeller demokrata szenátor szerint a volt diktátor elfogásának helyéből és körülményeiből ítélve nyilvánvalóan nem Szaddam Huszein irányította a felkelést, amire nem sok befolyása lehetett. Ezt a szenátor aggasztónak nevezte, mivel azt jelenti, hogy a felkelők nem Szaddámért harcolnak, hanem az Egyesült Államok ellen.