Erzsébet
1 °C
4 °C

Nukleáris leszerelésről állapodott meg az Egyesült Államok és Oroszország

2002.05.13. 16:27
Nukleáris arzenáljuk jelentős csökkentéséről fogadott el megállapodást Oroszország és az Egyesült Államok. A leszerelési egyezményt a május végi, moszkvai orosz-amerikai csúcson írják majd alá. Az egyezmény szerint több mint 1700 atomtöltetet szerel le a két ország. Egyelőre nem tisztázott, hogy a tölteteket megsemmisítik, vagy csak raktárokba szállítják.
A nukleáris arzenáljuk jelentős mértékű leszereléséről állapodott meg Oroszország és az Egyesült Államok - jelentette be George W. Bush amerikai elnök hétfőn. Ez jó hír az amerikai nép számára, a leszerelés sokkal békésebb helyet teremt a Földből, és végre lezárhatjuk a hidegháborút is - idézte az amerikai elnököt a CNN. A megállapodás szerint 1700-2200 nukleáris robbanófejet szerelnek le.

Több hónap munkája

A megállapodást több hónapnyi munka előzte meg, a folyamat Putyin és Bush múlt évi, szlovéniai találkozóján vette kezdetét - számolt be az amerikai elnök. Az egyezményt Bush hónap végén esedékes moszkvai látogatásakor írják majd alá. Az orosz-amerikai együttműködés új korszaka kezdődik a megállapodással, és ez a fontos - jelentette ki Bush, aki szerint az új korszakot gazdasági biztonság és javuló kapcsolatok jellemzik majd.

Oroszország megsemmisítene

Május elején a Bush-kormányzat egy vezető tisztségviselője a leszerelt atomtöltetek tárolásának kérdéséről és a nukleáris kilövőállások megszámlálásáról - illetve ennek módjáról - kötött megállapodásról számolt be a CNN-nek. A megállapodás értelmében minden kilövőállás egynek számít majd, még akkor is, ha több atomtöltetű rakétát is fel tudnak lőni az adott helyszínről.

A megállapodás egyik fő kérdése a leszerelt atomtöltetek sorsa. Míg Oroszország a leszerelt töltetek megsemmisítését támogatja, addig az Egyesült Államok azok elraktározása és szükség esetén újbóli hadrendbe állítása mellett foglalt állást - írja a CNN.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?