Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Nukleáris leszerelésről állapodott meg az Egyesült Államok és Oroszország

2002.05.13. 16:27
Nukleáris arzenáljuk jelentős csökkentéséről fogadott el megállapodást Oroszország és az Egyesült Államok. A leszerelési egyezményt a május végi, moszkvai orosz-amerikai csúcson írják majd alá. Az egyezmény szerint több mint 1700 atomtöltetet szerel le a két ország. Egyelőre nem tisztázott, hogy a tölteteket megsemmisítik, vagy csak raktárokba szállítják.
A nukleáris arzenáljuk jelentős mértékű leszereléséről állapodott meg Oroszország és az Egyesült Államok - jelentette be George W. Bush amerikai elnök hétfőn. Ez jó hír az amerikai nép számára, a leszerelés sokkal békésebb helyet teremt a Földből, és végre lezárhatjuk a hidegháborút is - idézte az amerikai elnököt a CNN. A megállapodás szerint 1700-2200 nukleáris robbanófejet szerelnek le.

Több hónap munkája

A megállapodást több hónapnyi munka előzte meg, a folyamat Putyin és Bush múlt évi, szlovéniai találkozóján vette kezdetét - számolt be az amerikai elnök. Az egyezményt Bush hónap végén esedékes moszkvai látogatásakor írják majd alá. Az orosz-amerikai együttműködés új korszaka kezdődik a megállapodással, és ez a fontos - jelentette ki Bush, aki szerint az új korszakot gazdasági biztonság és javuló kapcsolatok jellemzik majd.

Oroszország megsemmisítene

Május elején a Bush-kormányzat egy vezető tisztségviselője a leszerelt atomtöltetek tárolásának kérdéséről és a nukleáris kilövőállások megszámlálásáról - illetve ennek módjáról - kötött megállapodásról számolt be a CNN-nek. A megállapodás értelmében minden kilövőállás egynek számít majd, még akkor is, ha több atomtöltetű rakétát is fel tudnak lőni az adott helyszínről.

A megállapodás egyik fő kérdése a leszerelt atomtöltetek sorsa. Míg Oroszország a leszerelt töltetek megsemmisítését támogatja, addig az Egyesült Államok azok elraktározása és szükség esetén újbóli hadrendbe állítása mellett foglalt állást - írja a CNN.