Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A Delta Force üldözi Szaddámot

2003.03.20. 09:05
Az amerikai hadsereg elitkommandója a Delta Force hetek óta készül arra, hogy Bagdad szívében felkutassa és elfogja vagy megölje Szaddám Huszeint - közölték szerdán az amerikai védelmi minisztérium illetékesei.
A Times értesülései szerint az amerikai hadsereg legtitokzatosabb és legrettegettebb egysége kicsi és rendkívül mozgékony csoportokban készül végrehajtani az iraki háború rá bízott kulcsfeladatát: az Szaddám Huszein és fiai felkutatását és elfogását.

A 306 fős elitalakulat a Pentagon közlései szerint több éve dolgozik a CIA-vel közösen az iraki diktátor elfogásának feladatán. A csapatot szerda éjjel elindították Bagdad és Huszein szülővárosa, Tikrit felé. A napivlágra került tervek alapján annak valószínűsége, hogy Szaddámot élve elfogják jelentősen alacsonyabb annál, mint hogy testőreivel együtt megölik.

"Arra számítunk, hogy napokon belül végeznek vele" - fogalmazott a Pentagon illetékese. "A Delta erre készült a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján" - tette hozzá. Közölték: ha kell a kommandósok házról házra járnak, hogy felkutassák Huszeint.

A merénylet nem ér?

Egy idegen ország vezetőjének megölése ugyan ellenkezik Ford, amerikai elnök 1976-os rendeletével, a Fehér Ház tisztségvieslői szerint a nemzetközi jog szerint háború esetén nincs megkötés az ellenséges vezetőkkel kapcsolatosan. Szaddám Huszein, az iraki fegyveres erők főparancsnokaként - véleményük szerint - egy legitim célpont.

A CIA régóta figyeli és fotózza az iraki elnök palotáit, az amerikai kémműholdak naponta fotózzák az elnöki vélt rejtekhelyeit. A Pentagon szerint a legmegbízhatóbb adatokat Huszein hollétével kapcsolatban a jordán hírszerzés szolgáltatta.

Bunkerben, platón, családi körben

Szaddám Huszein ugyanakkor nem könnyű préda. Az 1991-es öbölháború idején a szövetséges erők 260 potenciális tartózkodási helyét bombázták, köztük parancsnoki központokat, irodaházakat és földalatti bunkereket. A diktátornak haja szála sem görbült.

Szaddám Huszein három, sebészeti úton tökéletesített dublőrrel rendelkezik. A Sivatagi Vihar hadműveletei idején 38 éjszakát töltött átlagos családoknál - soha sem szállt meg kétszer egy helyen. A specialisták szerint ezúttal is ehhez a taktikához folyamodik.

Huszeinnek négyszáz kiépített búvóhely áll rendelkezésére Bagdadban. Tucatnyi palotáját földalatti alagutak kötik össze - ezeket Titó marsall korábbi szakemberei segítségével építtette. A diktátor ezek mellett számos jelzés nélküli teherautóval rendelkezik, amelyeken ugyancsak búvóhelyként használhat.

Az iraki vezér eddig hét merényletkísérletet élt túl.

Hackelnek a Deltások

A Delta Force elsődleges feladata, hogy elvágják Huszeint parancsnokaitól. Arra készülnek, hogy laptop számítógépek segítségével betörnek Irak kommunikációs rendszereibe és az áramellátás központjaiba. A parancsnokok izolálása fontos lehet a diktátor menekülésének megakadályozásában, illetve a vegyi vagy biológiai fegyverek bevetéséről szóló parancsok meghiúsításában.

A Delta Force az 1991-es öbölháborúban támogató szerepet játszott. Csak azt követően vetették be őket, hogy Irak Scud rakétákat lőtt ki Szaúd-Arábiára és Izraelre.