József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tagad a pápa elleni kémkedéssel vádolt szerzetes

2005.04.29. 10:55
Nem kémkedett II. János Pál után, állítja a lengyel titkosszolgálatokkal való együttműködéssel vádolt Konrad Stanislav Hejmo szerzetes. Ennek ellentmondani látszik a rendfőnöke szerint "meggyőző és sokkoló", nyolcszáz oldalnyi kémjelentés, amit a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete lelt fel a titkosszolgálatok irattárában.

Ostoba és naív volt, de nem kém, állítja Konrad Stanislav Hejmo dominikánus szerzetes. A Vatikánban, II. János Pál pápa mellett szolgáló lengyel szerzetes a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete vizsgálata szerint a nyolcvanas években a kommunista lengyel titkosszolgálatnak dolgozva nyolcszáz oldalnyi jelentést küldött a pápáról és a Rómába érkező, a gondjaira bízott lengyel zarándokokról.

Sokkolóan meggyőző

A nyolcszáz oldalnyi iratban Hejnal és Dominik fedőneveken említett ügynök tagadja a vádakat. "Wojtyla barátja voltam, ne minősítsetek kémnek" - nyilatkozta a Republica című olasz napilapnak a Vatikánban tartózkodó szerzetes. Bár szó volt róla, hogy hazautazik tisztázni a múltját, erről a lap értesülései szerint egy varsói telefonhívás után letett.

A Republica úgy tudja, a hét végén Rómába érkezik a domonkos rend lengyelországi vezetője, hogy tisztázza rendtársával a vádakat. Maciej Zieba rendfőnök a Nemzeti Emlékezet Intézete szerdai tájékoztatása után "meggyőzőnek és sokkolónak" nevezte a dokumentumokat a Washington Postnak nyilatkozva.

A Nemzeti Emlékezet Intézet egyik történésze, Andrzej Paczkowski szerint Hejmo, ahogy a közel nyolcszáz oldalnyi jelentés is jelzi, aktív, ugyanakkor "nem túl fontos" ügynök volt.

Kivárnak

Az olasz lapok szerint egyelőre kérdéses a Vatikán reakciója a botrányra. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a botrányokkal kapcsolatos gyakorlatához híven a Szentszék agyonhallgatja majd a témát, mások szerint elképzelhető, hogy a szerzetesként nem vatikáni alkalmazott Hejmót feláldozzák.

A Vatikán egyelőre a hallgatást választotta, ahogy a lengyelországi katolikus elöljárók is. "Egyelőre még nem tudjuk, milyen módon működött együtt [Hejmo] a titkosszolgálattal. Lehet, hogy csak beszélt a pápáról, vagy titkokat is elárult róla" - nyilatkozta a Washington Postnak Tadeusz Pieronek püspök.