Valér
4 °C
8 °C

Lebukott a II. János Pálról jelentő ügynökszerzetes

2005.04.27. 21:12
A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet szerint Konrad Stanislaw Hejmo atya a lengyel kommunista belbiztonság (SB) informátora volt és II. János Pál pápáról jelentett. A szerzetespap, akinek feladata a lengyel zarándokokkal való törődés, tagadta a vádakat.

Konrad Stanislaw Hejmo atya, domonkos szerzetes "a nyolcvanas években titokban együttműködött a lengyel titkosszolgálatokkal, Hejnal és Dominik néven" - állítja a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet elnöke, Leon Kieres.

Megvárták a bejelentéssel a pápa halálát

Kieres korábban már közölte, hogy felismerte egy pap magnetofonra vett hangját, amint jelentést tesz a lengyel titkosszolgálatnak II. János Pálról, de akkor még a nevét nem hozták nyilvánosságra. "Fájdalmas lett volna a pápa számára" - mondta.

Maciej Zieba, a lengyel domonkos szerzetesrend provinciálisa azt mondta, hogy látta a Hejmóval kapcsolatos aktákat, amelyek "meggyőzőek és megdöbbentőek". Arra nem tért ki, hogy a rend tesz-e lépéseket Hejmóval szemben, de közölte, hogy nemsokára kapcsolatba lép a szerzetessel.

A 69 éves Hejmo nagyon népszerű a lengyel zarándokok körében, akiknek gondozása az ő feladata a Vatikánban. Gyakran idézte a sajtó is, mivel felvilágosításokat adott a beteg pápa állapotáról.

Kieres közölte, hogy nem tájékoztatta a szerzetest a róla kiderült tényekről, de az érintett az intézethez fordulhat az ügyben. Andrzej Paczkowski történész szerint a Hejmo által a lengyel titkosszolgálatnak küldött jelentések mintegy 700 oldalt tesznek ki.

Hejmo abszurdnak tartja a vádat

Abszurdnak minősítette szerdán Konrad Stanislaw Hejmo atya, domonkos rendi lengyel szerzetes azt a vádat, hogy a nyolcvanas évek elején a lengyel kommunista belbiztonság (SB) informátora lett volna a Vatikánban.

"Ez teljesen abszurd állítás. Voltak olyan emberek, akik úgy jöttek hozzánk, mintha nagy barátaink lettek volna, és akiket minden érdekelt a pápával kapcsolatban" - mondta az atya telefonon a lengyel közszolgálati televíziónak. Hejmo megerősítette, hogy "akárcsak az összes többi papot" Lengyelországban a kommunista időkben, őt is "megkereste" az SB. Minden papnak megvolt a maga "gyámja" - mondta.

Az állítólagos besúgó múltjával kapcsolatos aktákról azt mondta: valószínűleg arról a számos "cikkről" van szó, amelyeket 1979 után a lengyel egyház római sajtóosztályának helyettes vezetőjeként írt. Ezeket elküldték a lengyel prímásnak, a pápáról szóló olasz lapszemlékkel együtt. Nem tartja kizártnak, hogy tudtán kívül magnóra vették a beszélgetéseit, és hogy a kommunista titkosszolgálat "montázsokat" készített belőlük - mondta.