Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem akart pápa lenni XVI. Benedek

2005.04.25. 16:15
Békében, nyugalomban akarta eltölteni élete hátralevő részét, épp ezért minden egyes pápaválasztó szavazatot "nyaktilóként" élt meg Joseph Ratzinger. A honfitársainak valló pápa azt nem árulta el, hogy miért vállalta akarata ellenére a pápaságot. Vasárnapi audienciája szintén nem telt el meglepetés nélkül, egy ismeretlen Uribe kolumbiai elnöknek adta ki magát, így gond nélkül bejutott az állam- és kormányfőknek adott fogadásra.

Nem hallgatta meg az isten Joseph Ratzingert. A vasárnap, XVI. Benedek néven beiktatott pápa a konklávé alatt végig azért imádkozott, hogy ne válasszák meg, mi több, a német zarándokoknak adott audienciáján elhangzottak szerint minden egyes ráérkező szavazatot úgy élt meg, mint egy "nyaktilót".

Nagyon olasz

Mint a német zarándokok, közöttük orgonaművész pap bátyja, Georg Ratzinger előtt elmondta, abban reménykedett, hogy hátralévő éveit nyugalomban, békében töltheti. Arról azonban nem beszélt, hogy végül miért vállalta a pápaságot, ahogy arról sem, hogy már előzetesen is többen lobbiztak a pápaságáért, akiket szintén nem beszélt le szándékukról.

XVI. Benedek amúgy elkésett a német hívek audienciájáról, amiért elnézést is kért. "A németek általában pontosak. Én máris nagyon olasz vagyok", tréfálkozott.

Álelnök a fogadáson

A pápa vasárnap beiktatásán megjelent vezető politikusoknak is audienciát tartott, erre azonban egy ismeretlen is beszökött. A szemfüles férfi Uribe kolumbiai államfőnek adta ki magát.

Az esetről maga Uribe elnök számolt be, akit, mikor sorra került volna, a vatikáni protokolfőnökök nem akartak beengedni, mivel listájuk szerint már bent járt a pápánál. Az igazi Uribe végül mégis az egyházfő elé járulhatott, az ismeretlen imposztort, feltehetően egy kolumbiai újságírót, pedig az audiencián készült fényképek alapján próbálják azonosítani.