Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

'Csak nácinak ne nevezzétek'

2005.04.20. 12:25
Vegyes fogadtatást kapott XVI. Benedek. A katolikus egyház reformista szárnya egyértelmű vereségként értékeli Ratzinger megválasztást, a konzervatívok az új pápa gyalázásán dühöngenek. A két tábor csak egy dologban ért egyet, az egyházon belüli szakadék tovább mélyülhet.

Alaposan megosztotta a világ katolikusait XVI. Benedek. Joseph Ratzinger megválasztása után hihetetlen mennyiségű kommentár jelent meg a világhálón teológusok, elemzők és laikus hívők tollából egyaránt. Az örvendező konzervatívok és a letargikus liberálisok szinte csak egy dologban értenek egyet: az egyház komoly szakadás előtt áll.

Csak a tér fele ünnepelt

A megosztottság már a Habemus papam elhangzása után érezhető volt a téren. Joseph Ratzinger nevének kiejtésekor a Szent Péter téren összegyült több tízezer hívő egy része ujjongásban és tapsban tört ki, a New York Times beszámolója szerint azonban legalább ugyanennyien csendben hallgattak. Egy kisebb csoport némán elhagyta a teret az új pápa köszöntőbeszéde alatt.

"Boldog vagyok, mert tiszteltem az előző pápa ideáljait és elképzeléseit. Úgy gondolom, hogy az új a régi szellemében folytatja majd" - idézi az egyik örvendezőt, Alberto Napoleonét a Times. "Nagyon csalódott vagyok. Egy sokkal nyitottabb pápa megválasztásában bíztam" - hozott fel ellenérveket a gyakorló katolikus Paolo Tasselli, aki abban is bízott, hogy a XXI. század egyháza több jogot ad majd a nőknek, és nagyobb szerepet vállal a társadalmi kérdésekben.

Katolikus polgárháború

A beszélgetőforumokban is radikálisan eltérő vélemények jelentek meg. "Boldog vagyok, hogy II. János pál közeli munkatársa az új pápa" - írta Miguel Velasco mexikói hívő. Vele szemben a londoni Lynn radikálisan pápaellenes. "Újabb elnyomó évek a fogamzásgátlókat használó nőknek, újabb ártatlan életek elvesztése az AIDS-től sújtott Afrikában" - foglalta össze Ratzinger hitelveihez mérhetően dogmatikus nézeteit.

A pápaválasztás a blogoszférát is megmozgatta. A vélemények itt is konzervatív-liberális vonalon törnek, az egyedüli kivétel a neokon Andrew Sullivan, aki szerint Ratzinger megválasztása "frontális támadás" a reformista szárny ellen. "A döntés gyorsasága és a választás megosztó jellege katolikus polgárháborút jósol. Az egyén politikai szabadsága elleni támadás csak most kezdődik" - vélekedett.

Érzi a halandóságot

A szintén konzervatív CT a Daily Kos bloggercsapatból elismeri, hogy Ratzingert akár jogosan is lehet kritizálni a felszabadítási teológia elleni harca, a papok szexbotrányaival kapcsolatos nyilatkozatai vagy a melegekről vallott nézetei miatt, de nácinak nevezni alaptalan és nem fair. Mint olvasható, az alaptalan vádaskodás csak megerősíti a konzervatív szárnyat. "Hívjátok konzervatívnak, reakciósnak, öregnek, gorombának, de ne nevezzétek nácinak" - figyelmeztet.

Ezra Klein Ratzinger koráról elmélkedik. "Ha én lennék a pápa, furán érezném magam. Jobban mondva kifejezetten ideges lennék, ha valaki az órájára pillantana a társaságomban. Ratzinger átmeneti - értsd: hamarosan elhalálozó - státusa miatt saját bőrén érezheti a halandóság valóságát".

"Nehéz lesz szeretni"

A pápa személye még az olasz lapok kommentátorait is megosztotta. A baloldali Republica a modernség ellen kihívást intéző harcosként jellemzi Ratzingert, a Messaggero szerint viszont nem igaz, hogy az új pápa inkvizítor lenne. Az új pápa becenevében azonban egységes a sajtó, XVI. Benedeket Papa Ratzinak hívják.

Ha inkvizítornak nem is, de dogmatikus ókonzervatívnak tartja az új pápát Leonardo Boff, a dél-amerikai felszabadítási teológia egyik alapító vezére. Az 1985-ben pont Ratzinger döntése nyomán kiközösített teológus szerint "nehéz lesz szeretni az új pápát". Boff szerint II. János Pál karizmája nélkül az egyház radikalizálódhat.