Szilárda
0 °C
6 °C

Nácikat menekített egy magyar pap?

2003.12.05. 07:29
Kapcsolódó cikkek (1)
A második világháború utáni években a Vatikán aktív szerepet vállalt a nácik, nyilasok, usztasák és más háborús bűnösök ezreinek Perón Argentínájába menekítésében - hivatkozik pénteki cikkében a Népszabadság a közelmúltban megjelent történelmi kutatásokra. A lap beszámol arról, hogy a "patkányút" kiépítésével és működtetésével kapcsolatban most felmerült egy magyar származású ferences szerzetes, ahogyan írják: Edoardo Dömöter (sic!) neve is.
Dömöter Eduárd (?) atya volt az, aki Genovában kézjegyével látta el a Vöröskereszt 100940-es számú, Richard Klement névre kiállított útlevelét, amellyel valójában Adolf Eichmann, a "zsidókérdés végső megoldásának" kivitelezője jutott ki Argentínába - írja a Népszabadság egy olasz napilapra hivatkozva.

Ugyanezen a liguriai kikötővároson át menekült Dél-Amerikába Klaus Barbie, a lyoni hóhér, Josef Mengele, a "halál angyala", Gerhardt Bohne, a fogyatékosok gyilkosa, Erich Priebke, az ardeatinai tömeggyilkos és az itáliai holokauszt kivitelezője, valamint Ante Pavelic, a horvát nemzetvezető.

Kimenekítésük részletei Uki Goni argentin újságíró La auténtica ODESSA (A valódi ODESSA) című, tavaly megjelent könyve, valamint az Il Secolo XIX című genovai napilap pontosító kutatásai nyomán váltak ismertté Itáliában. Goni és az újság egybehangzóan azt állítja: a Juan Perón argentin diktátor által egyházi vonalon kezdeményezett akcióban a Vatikán konkrét bűnrészességet vállalt.

Az eszmei szerzők közé sorolják

Uki Goni szerint a terv eszmei szerzői Montini prelátus (a későbbi VI. Pál pápa), Tisserant francia és Caggiano argentin bíborosok voltak, a végrehajtás Hudal püspöknek, az egyik római német kollégium rektorának, Siri genovai segédpüspöknek (későbbi érseknek) és az argentin Barrere püspöknek jutott. Az útleveleket papok állították ki, így a német Heinemann, a horvát Draganovic és Petranovic, valamint a magyar Dömöter atya. (Utóbbiról a forrásokból még annyit lehet tudni, hogy az ötvenes években a genovai Sant'Antonio di Pegli templomának plébánosa volt.)

Goni a szerinte "megingathatatlan" bizonyítékok fényében úgy véli: nemcsak "értelmetlen", de "aggasztóan naiv" is lenne azt kérdezni, hogy tudott-e az egészről XII. Pius pápa.