Endre, Elek
17 °C
30 °C

Nácivadász akció Ausztriában

2003.09.17. 11:13
Utolsó esély elnevezéssel nácivadász akciót indított Ausztriában a jeruzsálemi Simon Wiesenthal-központ.
A szerdai bécsi napilapok beszámolói szerint az akció megindítását Efraim Zuroff, a jeruzsálemi központ vezetője jelentette be az osztrák fővárosban, miután találkozott Dieter Böhmdorfer igazságügy-miniszterrel, aki teljes együttműködést ígért a központ kezdeményezéséhez. Zuroff a bécsi igazságügyi minisztériumban egy listát adott át, amelyen 47 olyan feltételezett háborús bűnös neve szerepel, aki feltehetően Ausztriában él.

A jeruzsálemi intézet bejelentette, hogy tízezer dollár pénzjutalomban részesíti azt, aki náci háborús bűnös felderítéséhez és elítéléséhez vezető információt szolgáltat ki az osztrák napilapokban megadott telefonszámon vagy a jeruzsálemi központhoz címzett elektronikus postán. Zuroff bírálta Ausztriát, amiért az utóbbi években más országokhoz képest keveset tett a náci háborús bűnösök elítéléséért.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy a jeruzsálemi központ a közelmúltban hasonló akciót indított a balti államokban is. A Kurier című bécsi napilap szerdai számában Zuroffra hivatkozva arról adott hírt: ha az akció 3-4 éven belül nem hoz eredményt, akkor az idő múlása miatt már nem is lehet sokat remélni tőle.

A lap szerint a jeruzsálemi központ olyan osztrákok után kutat, akik a II. világháború idején német irányítás alatt álló rendőri egységek tagjaiként vettek részt Kelet-Európában - főképpen - zsidók likvidálásában. A bécsi igazságügy-minisztérium nem tudta megerősíteni a lapnak, hogy a Wiesenthal-központ által keresett osztrákok életben vannak még.