Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nácivadász akció Ausztriában

2003.09.17. 11:13
Utolsó esély elnevezéssel nácivadász akciót indított Ausztriában a jeruzsálemi Simon Wiesenthal-központ.
A szerdai bécsi napilapok beszámolói szerint az akció megindítását Efraim Zuroff, a jeruzsálemi központ vezetője jelentette be az osztrák fővárosban, miután találkozott Dieter Böhmdorfer igazságügy-miniszterrel, aki teljes együttműködést ígért a központ kezdeményezéséhez. Zuroff a bécsi igazságügyi minisztériumban egy listát adott át, amelyen 47 olyan feltételezett háborús bűnös neve szerepel, aki feltehetően Ausztriában él.

A jeruzsálemi intézet bejelentette, hogy tízezer dollár pénzjutalomban részesíti azt, aki náci háborús bűnös felderítéséhez és elítéléséhez vezető információt szolgáltat ki az osztrák napilapokban megadott telefonszámon vagy a jeruzsálemi központhoz címzett elektronikus postán. Zuroff bírálta Ausztriát, amiért az utóbbi években más országokhoz képest keveset tett a náci háborús bűnösök elítéléséért.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy a jeruzsálemi központ a közelmúltban hasonló akciót indított a balti államokban is. A Kurier című bécsi napilap szerdai számában Zuroffra hivatkozva arról adott hírt: ha az akció 3-4 éven belül nem hoz eredményt, akkor az idő múlása miatt már nem is lehet sokat remélni tőle.

A lap szerint a jeruzsálemi központ olyan osztrákok után kutat, akik a II. világháború idején német irányítás alatt álló rendőri egységek tagjaiként vettek részt Kelet-Európában - főképpen - zsidók likvidálásában. A bécsi igazságügy-minisztérium nem tudta megerősíteni a lapnak, hogy a Wiesenthal-központ által keresett osztrákok életben vannak még.