Árpád
-2 °C
4 °C

Növekvő neonáci-veszély Németországban

2003.09.16. 16:30
A neonácik egyre nagyobb veszélyt jelentenek Németországra nézve, jelentette be Otto Schily belügyminiszter. A rendőrök eddig tíz személyt vettek őrizetbe a müncheni zsidó központ ellen tervezett merénylettel kapcsolatban.
A felépítendő müncheni zsidó központ ellen tervezett merénylet jól példázza, hogy milyen veszélyt jelentenek a társadalomra a neonácik, mondta hétfőn Otto Schily belügyminiszter. Schily a ZDF televízió műsorában hozzátette: "ez a terror egy újabb szintjét jelenti, habár mindig is tudtuk, hogy a szélsőjobb körök bombatámadásokat terveztek, és párat végre is hajtottak". 1980-ban egy neonáci robbantásos merényletben tizenhárom ember vesztette életét Németországban.

Az államfő jelenlétében

A rendőrség szerint a neonácik november 9-én, a müncheni zsidó központ ünnepélyes alapkőletételekor hajtották volna végre a merényletet. Az ünnepségen jelen lett volna Johannes Rau államfő, Edmund Stoiber bajor elnök és Paul Spiegel zsidó vezető is. A feltételezett merénylet egybeesett volna az 1938 november 9-i "Kristályéjszaka" évfordulójával, amikor több tucat zsidót gyilkoltak meg. A rendőrök eddig tíz személyt vettek őrizetbe, és összesen 14 kilogramm robbanóanyagot foglaltak le.

Belföldi terror

Günter Beckstein bajor belügyminiszter elmondta, hogy a robbanóanyagon kívül számos lőfegyvert, lőszert és gránátot találtak. Emellett a lehetséges célpontok listája is előkerült: ezek között van több mecset, egy görög iskola, egy olasz objektum. A hétvégén több német tévéműsor is foglakozott a felszámolt szélsőbal Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezet után csak "Barna Hadsereg Frakciónak" nevezett jelenséggel. A Die Welt tudósítója azt írja: "A Közel-Keletről érkező képek áradatában elfelejtkeztünk arról, hogy idehaza is tervezhetnek hasonlót a szélsőségesek. A német politikai terror visszatért."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?