Marcell
19 °C
32 °C

Neonácik terveztek merényletet a német elnök ellen

2003.09.12. 18:30
Neonáci terrorszervezetre bukkant a rendőrség Németországban, akik a feltehetően robbantásos merényletet akartak elkövetni a Rau német államfő, Stoiber bajor miniszterelnök és a Zsidó Tanács elnöke ellen. A merénylet a 1938-as náci pogrom évfordulóján, november 9-én lett volna.
Tizennégy kilogramm robbanóanyagra bukkant a rendőrség, valamint letartóztatott hat neonácit, akiket azzal gyanúsít, hogy robbantásos merényletet terveztek egy zsidó központ ünnepélyes alapkőletételekor, tudta meg a Süddeutsche Zeitung.

A lap pénteki száma szerint a rendőrség úgy tudja, a merényletet november 9-én, a 1938-as zsidóellenes náci pogrom, a Kristályéjszaka évfordulóján követték volna el.

Az ünnepségen jelen lett volna Johannes Rau német államfő, Bajorország miniszterelnöke Edmond Stoiber és a Központi Zsidó Tanács elnöke, Paul Spiegel, aki az alapkövet helyezte volna el.

A rendőrség 1.7 kilogramm TNT-t, kézigránátokat, bomba előállításához szükséges eszközöket, kézifegyvereket, lőszert és iratokat foglalt le.

Előállították Dél-Bajtársi Kör elnevezésű társaság néhány tagját. A nyomozást időközben átvette a szövetségi főügyészség. Az ügyészség szerint gyanítható, hogy terroristaszervezkedésről van szó.

A rendőrség csütörtökön újabb személyeket vett őrizetbe, s újabb fegyvereket foglalt le.

1980-ban az őszi müncheni sörünnepen egy szélsőjobboldali pokolgépet robbantott. Tizenhárom ember vesztette életét, köztük a merénylő is. A rendőrség szerint akkor 1,3 kilogramm TNT robbant fel.