Jenő
-3 °C
6 °C

Neonácik terveztek merényletet a német elnök ellen

2003.09.12. 18:30
Neonáci terrorszervezetre bukkant a rendőrség Németországban, akik a feltehetően robbantásos merényletet akartak elkövetni a Rau német államfő, Stoiber bajor miniszterelnök és a Zsidó Tanács elnöke ellen. A merénylet a 1938-as náci pogrom évfordulóján, november 9-én lett volna.
Tizennégy kilogramm robbanóanyagra bukkant a rendőrség, valamint letartóztatott hat neonácit, akiket azzal gyanúsít, hogy robbantásos merényletet terveztek egy zsidó központ ünnepélyes alapkőletételekor, tudta meg a Süddeutsche Zeitung.

A lap pénteki száma szerint a rendőrség úgy tudja, a merényletet november 9-én, a 1938-as zsidóellenes náci pogrom, a Kristályéjszaka évfordulóján követték volna el.

Az ünnepségen jelen lett volna Johannes Rau német államfő, Bajorország miniszterelnöke Edmond Stoiber és a Központi Zsidó Tanács elnöke, Paul Spiegel, aki az alapkövet helyezte volna el.

A rendőrség 1.7 kilogramm TNT-t, kézigránátokat, bomba előállításához szükséges eszközöket, kézifegyvereket, lőszert és iratokat foglalt le.

Előállították Dél-Bajtársi Kör elnevezésű társaság néhány tagját. A nyomozást időközben átvette a szövetségi főügyészség. Az ügyészség szerint gyanítható, hogy terroristaszervezkedésről van szó.

A rendőrség csütörtökön újabb személyeket vett őrizetbe, s újabb fegyvereket foglalt le.

1980-ban az őszi müncheni sörünnepen egy szélsőjobboldali pokolgépet robbantott. Tizenhárom ember vesztette életét, köztük a merénylő is. A rendőrség szerint akkor 1,3 kilogramm TNT robbant fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?