Bíróság előtt az embercsempésző

2000.06.26. 11:48
Angliában elkezdődött a büntetőpere annak a holland kamionsofőrnek, akinek rakománya közt a múlt hét elején 58 halott kínai emigránst és két túlélőt fedeztek fel. A kínai áldozatok azonosítása nehezen halad, mert az esetleges azonosítók kiutasítástól félnek.

A harminckét éves Perry Wackert az angliai hatóságok két ember illegális csempészésért illetve ötvennyolc ember gyilkolásáért és csempészési kísérletéért fogtak perbe. Wacker a tárgyaláson nyugodtan hallgatta végig a vádakat, bűnösségéről nem kellett nyilatkoznia, hét napig vizsgálati fogságban marad. Ha a holland kamionsofőrt bűnösnek találják, akkor életfogytiglan börtön vár rá. A tárgyalást Dover kikötő közeli Folkestone városában tartják.

Pakolják a sokat látott paradicsomos ládákat
Az angliai hatóságok vizsgálódása szerint a paradicsommal félig telt autóban az 58 illegális bevándorló halálának oka: fulladás. A belga Zeebruggeből Doverbe tartó kompon a kamion szellőzőnyílását elzárták, az illegális bevándorlók, mikor érezték, hogy fogy a levegő, teljes erőből ütötték-rúgták az ajtót, ám hiába. A kínaiak széndioxid mérgezésben haltak meg.

A hét elején a belga rendőrség ismertette, hogy áprilisban egy nagyobb csoport illegális kínai bevándorlót fogtak el, a csoportot kiutasították az országból. Az angol hatóságok azt hitték, ugyanarról a csoportról van szó, az utólagos vozsgálatok kiderítették, hogy tévedtek. Múlt évben Európában 2500-an haltak meg miközben illegálisan próbáltak bejutni valamely országba.

Hollandiában két embert tartóztattak le az szervezett embercsempészés alapos gyanúja miatt, Londonban pedig egy kínai nőt és férfit tartanak fogva. A letartóztatások megnehezítik a kínai áldozatok azonosítását: a két kínai túlélőt képviselő ügyvéd, Wah-Piow Tan szerint eddig heten jelentkeztek nála, azzal a szándékkal, hogy segítenek, de kitoloncolások miati félelmük következtében nem mernek lépni. Az ügyvéd ammnesztiát kért az azonosítók számára az angol hatóságoktól.

A komp a doveri kikötőbe érkezett
A tragédia a magasszintű politikában is érezteti hatását. Tony Blair angol miniszterelnök Wen Jiabao kínai miniszterelnök-helyettessel megegyezett, hogy a két ország együttműködik az embercsempészés elleni küzdelemben.

A hidegvérű angol sajtó hevesen reagált a történtekre. Az International Herald Tribune vezércikke szerint a bevándorlást korlátozó intézkedések csupán az embercsempészet virágzását hozzák, a menekültáradatot semmi sem állíthatja meg. Az Irish Times a egy emberibb törvénykezés szükségességéről cikezett.  • Tippek
  • Hírek