Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Csökken a kábítószer-termelés

2001.01.22. 17:01
Mind a kokain-, mind a herointermelés nagymértékben csökkent az elmúlt években, és egyre kevesebb országra korlátozódik - áll az ENSZ hétfőn publikált jelentésében. A World Drug Report 2000 - amelyet a bécsi székhelyű Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Osztály készített - azonban hozzáteszi: az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt az amfetanim-származékok, főként az ecstasy iránti kereslet.
1992 és 1999 között 20 százalékkal csökkent a kokaintermelés, az ópiumtermelés pedig egyedül az elmúlt évben 17 százalékkal esett vissza. 1999-ben 14 százalékkal kisebb területen folyt kokacserje-termesztés, mint 1990-ben.

World Drug Report 2000
A piac mérete pedig stabilizálódott: az 1990-es évek második felében körülbelül 180 millió ember fogyasztott valamilyen drogot (ez a 15 évnél idősebb népesség 4,2 százalékának felel meg). A fogyasztás azonban - hála a globalizációnak - nagyobb területen oszlik meg: '97 és '98 során 170 ország számolt be drogszállítmányok elfogásáról, míg ez az érték csak 120 volt húsz évvel ezelőtt.

A marihuána és a hasis a kedvenc, visszaesett a kokain

A legnépszerűbb drog továbbra is kannabisz: 144 millióan élnek vele világszerte. Amfetamin-származékokat 29 millióan használnak, kokaint 14 millióan, ópiumszármazékokat pedig 13,5 millióan.

A kokain a nagy vesztes: az Egyesült Államokban a szert használók száma 70 százalékkal esett vissza 1985 óta. Ebben az országban összesen 40 százalékkal kevesebben használnak kábítószert, mint 15 évvel ezelőtt. Olaszországban és Spanyolországban szintén csökkent a heroinfogyasztók száma, de Németországban nem változott.

A jelentés szerint alternatív termesztési programoknak köszönhető, hogy Bolíviában, Pakisztánban, Laoszban és Thaiföldön csökkent a koka- és máktermelés. Afganisztánban, az egyik legnagyobb ültetvényországban a térséget sújtó szárazság miatt esett vissza a termelés.

Magyarországon hiányosak és elmaradottak a statisztikák

Az Ifjúsági és Sportminisztérium 1999-es (legfrissebb) adatai szerint Magyarországon csaknem 13 ezer, egészségügyi intézményt is megjárt drogfogyasztót tartanak számon, 17,3 százalékuk 18 éven aluli.

Hazánkban is a kannabisz-származékok a legnépszerűbbek, ezeket követik az amfetaminok, majd az ópiátok (főként heroin). Az adatok jelentős része azonban értelmezhetetlen, mert többéves helyzetet dokumentál.

Az alkalmi vagy rendszeres, de egészségügyi ellátást nem kapott drogfogyasztókra vonatkozó, sajtóban megjelent becslések többnyire igen eltérőek. Egyértelmű azonban, hogy valamennyi drogfajtából többet fogyasztottunk 1999-ben, mint egy évvel ezelőtt.  • Vennék
  • Csok