Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Iszlám iskolánál robbantottak Hollandiában

2004.11.08. 11:27
Iszlámellenes támadások sorozatát indította el Hollandiában a konzervatív vallást bíráló Theo van Gogh filmrendező meggyilkolása. Eindhovenben egy muzulmán iskolánál robbantottak. A rendőrség letartóztatott két iszlám szélsőségest, akik gyilkossággal fenyegettek egy parlamenti képviselőt.
Bomba robbant egy iszlám iskolánál hétfőn reggel Eindhovenben. A pokolgép csak az épület kapujában okozott károkat, jelentette a BBC. A rendőrség szerint a támadás célja Theo vn Gogh holland filmrendező meggyilkolásának megbosszulása lehetett.

Az iszlámról szókimondó nézeteket valló, a dogmatikus vallást elítélő tévésorozatot is rendező filmrendezőt a múlt héten ölték meg muzulmán szélsőségesek. Van Gogh halála óta több iszlám létesítményt értek vandál támadások a toleranciájára egykor oly büszke országban.

A holland rendőrség a hét végén három muzulmán szélsőségest is őrizetbe vett. Egyiküket a Van Gogh-gyilkosságban való részvétellel vádolják. A másik kettő feltételezések szerint a gyilkosság után egy bevándorlásellenes párt megalapítását bejelentő Geert Wilders parlamenti képviselőt fenyegette meg telefonon.

Van Gogh keddi meggyilkolása hatalmas társadalmi vitát robbantott ki Hollandiában. A rendező megölését sokan a szólásszabadság eltiprásának tekintik. Többek szerint Hollandiában társadalmi válságot okozhat a konzervatív iszlám radikalizmus és a liberális tolerancia összecsapása.