Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lelőtték Van Gogh egyik rokonát

2004.11.02. 19:10
Tűzharcban fogták el azt a férfit Amszterdamban, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolta Theo Van Goghot, a világhírű festő testvérének ükunokáját, akit az iszlámról vallott radikális nézetei miatt már többször megfenyegettek Hollandiában. A nők elleni erőszakról készült rövidfilmjének megírásában egy szomáliai származású holland képviselőnő segített neki, akinek biztonságára az iszlámról tett szókimondó nyilatkozatai miatt egy ideje már rendőrök ügyelnek.
Megkéseltek és lelőttek kedden reggel Amszterdamban egy holland filmrendezőt, aki a közelmúltban az iszlámot bíráló filmet készített. A rendező a támadásban életét vesztette.

Theo Van Gogh
forrás: AD.nl
Mint az ANP holland hírügynökség és az amszterdami AT5 csatorna jelentette, az áldozat a 47 éves Theo Van Gogh volt. A publicista-rendező a világhírű festőművész Vincent Van Gogh testvérének, Theónak ükunokája.

A holland Michael Moore

A holland Michael Moore-ként emlegetett, radikális nézeteket hangoztató rendező a két évvel ezelőtt bemutatott Nadzsib és Julia című tévésorozatában a nők elleni erőszakot mutatta be az iszlám társadalmakban. Ebben az évben sugározták Behódolás című kisfilmjét, amely hangos ellenkezést váltott ki a hollandiai muszlim társadalomban.

A féli marokkói, félig holland származás gyilkost nem sokkal később tűzharcban elfogta a helyi rendőrség. A tettes és egy rendőr egyaránt megsebesült. A férfi már korábban is kapcsolatba került a rendőrséggel.

Van Gogh a közelmúltban fejezte be a 2002 májusában meggyilkolt Pim Fortuyn szélsőjobboldali politikusról szóló dokumentumfilmjét, de ezt a munkáját még nem mutatták be.

Mindeddig nem derült ki, hogy a rendező megölése összefüggésben volt-e valamelyik filmjével, de az már igen, hogy több filmje után kapott már halálos fenyegetéseket.

Képviselőnő írta a forgatókönyvet

#alt#
Hirsi Ali
forrás: Planet.nl
A lelőtt filmrendező korábban filmet készített egy holland képviselőnőről, Ayaan Hirsi Aliról is, aki másfél évvel ezelőtt forgatókönyvírója lett, többek között a Behódolás című filmet is ő írta. A filmről egyébként az iszlám szervezetektől eltérően a holland pártok elismerően nyilatkoztak, leszámítva azt a provokatívnak tekinthető részt, amikor egy nő teljesen átlátszó csadorban, vagyis meztelenül könyörög Allahhoz.

Hirsi Ali ugyancsak az iszlámról vallott radikális nézeteiről ismert Hollandiában, Van Gogh róla készített portréfilmjében vallotta be, hogy akkor szökött el Szomáliból 22 éves korában, amikor apja erőszakkal próbálta férjhez adni. A Koránról és az iszlámról vallott nézetei miatt több halálos fenyegetést kapott ő is, ezért évek óta rendőrök vigyáznak rá. Jelenleg a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciárt (VVD) képviselője.

Theo Van Gogh meggyilkolása ellen tiltakozásul gyertyás felvonulást tartanak az amsterdami Dam Square-en.