Erik, Alexandra
EUR 385,57 Ft
USD 366,33 Ft
9 °C
23 °C

Huszein megbuktatására készült az iraki védelmi miniszter

2003.02.18. 12:10
Több forrás egybehangzó értesülése szerint házi őrizetben van Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi tábornok, iraki védelmi miniszter. Huszein fiának és kijelölt örökösének apósa násza megbuktatására készült. Bár egy hete a diktátor még dícsérte hadserege morálját, most a hétszázezer katona dezertálásától tart.
Puccskísérlet miatt tartják házi őrizetben Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi tábornokot, Irak védelmi miniszterét - erősítették meg Irakból a Guardian értesülését. A lap forrásai szerint egyébként az utóbbi napokban több más magas rangú katonai és kormányzati illetékest is őrizetbe vettek. Bár korábbi hírek szerint az iraki hadsereg morálja "kitűnő", most egyre nagyobb az aggodalom, hogy amerikai támadás esetén az egész, 700 ezer fős iraki hadsereg, az elit Köztársasági Gárdával együtt azonnal dezertálna.

Bizalmas találkozón vett részt

A házi őrizetbe vétel híre nagy meglepetést keltett megfigyelők körében. Ez utóbbiak emlékeztettek arra, hogy a tábornok a Szaddám Huszein bizalmát leginkább élvező iraki vezetők közé tartozott, ráadásul rokoni szálak is fűzik az iraki elnökhöz. Szaddám Huszein kisebbik fia, Kuszej ugyanis a tábornok lányát vette feleségül.

Az elmúlt év októberében még al-Dzsabburi védelmi miniszter még részt vett azon a bizalmas találkozón, ahol Huszein két fiával, valamint a légierő és a légvédelem parancsnokával tárgyalt az iraki katonai képességek fokozásáról és egy bármilyen amerikai katonai támadásra való felkészülésről.

Bizonyos kormányülésekre elmehet

A legjelentősebb egyiptomi kormánylap, az al-Ahrám főszerkesztője pénteken már arról számolt be Huszeint bíráló vezércikkében, hogy amerikai útján úgy értesült, hogy Irakban bizonyos zavarodottság van a belpolitikai helyzetben. Nem bizonyos, hogy minden magas rangú tisztségviselő lojális Szaddám Huszeinhez. Példának okáért Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi tábornokot, védelmi minisztert Szaddám Huszein utasítására házi őrizetben tartják. Csak olyan kormányülésekre mehet el, amelyeken az iraki vezetés úgy kívánja, hogy ott legyen.

Néhány nappal a cikk megírása előtt, február 9-én ugyanakkor még arról számolt be a CNN, hogy Szaddám Huszein iraki elnök elismeréssel adózott a hadsereg erkölcsi szintjének, és meggyőződését fejezte ki, hogy a katonák készek az ország védelmére egy amerikai támadás esetén.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét