Piroska
-1 °C
5 °C

Egyiptom is a Hamászt győzködi

2006.02.01. 14:38
Egyiptomi vezetők felszólították a Hamaszt, hogy a szervezet ismerje el Izraelt, fegyverezze le katonai szárnyát, és működjön együtt a béketárgyalásokon. A palesztin elnök kijelentette, hogy a Hamasz a választási győzelme ellenére nem alakíthatja meg az új kormányt, ha nem felel meg ezeknek a feltételeknek. A Hamasz egyelőre kételkedik.

Mahmud Abasz palesztin elnök csak akkor bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamaszt, ha az elismeri Izraelt, és lemond az erőszakról, jelentette ki szerdán Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője. "A Hamasznak három pontban kell kötelezettséget vállalnia. Egy: leállítani az erőszakot. Kettő: elfogadni minden, Izraellel kötött egyezményt. Három: elismerni Izraelt." - mondta Szuleiman Kairóban újságíróknak, miután találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. „Ha nem tesz eleget kötelezettségeinek, akkor Abasz más pártokat kér fel a kormányalakításra” – tette hozzá Szuleiman, aki kedden találkozott a palesztin elnökkel is. „Ha a Hamasz nem kötelezi el magát ezen értékek mellett, senki nem veszi majd őket komolyan” – véli. Szuleiman az elmúlt években mediátorként is tevékenykedett a radikális Hamasz és Abasz mérsékeltebb Fatah pártja közti tárgyalásokon.

Izraeliek is tárgyalnak Kairóban

Tzipi Livni izraeli külügyminiszter szintén Kairóba utazott szerdán, hogy találkozzon Mubarak elnökkel. Izrael már korábban bejelentette, hogy befagyasztja a Palesztin Hatóságot megillető pénzalapok folyósítását. A békefolyamatban érintett nemzetközi szereplők is hasonló nyilatkozatot tettek: az Egyesült Államok és az Európai Unió is ahhoz kötötte a további támogatásokat, hogy a Hamász felhagyjon az erőszakkal, és elismerje Izrael államát.

Szuleiman úgy véli, hosszú ideig tarthat meggyőzni a Hamaszt, és kérdéses, hogy egyáltalán sikerül-e: „nehéz őket meggyőzni egy 180 fokos fordulatról, nagyon radikálisak”. A Hamasz több éven keresztül terrortámadásokat hajtott végre Izraelben, és alapvetései közé tartozik Izrael állam megsemmisítése.

Szuleiman Avad, Mubarak szóvivője elmondta, hogy Egyiptom a Hamasz választási sikereit követően is fenntartja álláspontját, miszerint egyesíteni kell a palesztin népet. „Elérkezett az idő, mikor a palesztinok hallathatják hangukat, és bebizonyíthatják, hogy partnerek a béketárgyalásokban” – mondta Avad. Jasszer Arafatnak „sikerült megváltoztatni pozícióját, ami bizonyítja, hogy egy okos vezető képes a váltásra, és tartani is tudja magát ahhoz” – tette hozzá.

A Hamasznak időre van szüksége

Sami Abu Zuhri, a Hamasz szóvivője úgy reagált, hogy a szervezet még eldönti, hogy Abasz valóban szabott-e ilyen feltételeket. „Abasz elnök már kijelentette, hogy elfogadja a választási eredményeket, és annak következményeit” – mondta.

Az Arab Liga palesztin képviselője, Mohamed Sobeih korábban azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy Abasz és a Hamasz vezetői pénteken találkoznak Gázában, ahol megvitatják az új kormány megalakulásával kapcsolatos kérdéseket. A Gázai övezetet és Egyiptomot összekötő rafahi határátkelő egyik tisztje arról számolt be, hogy a Hamasz radikális szervezet egy delegációja szerdán átlépte a határt és Kairó irányába tartott, ami arab körútjának első állomása, írja az AFP.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft