Háromezer palesztin rab éhségsztrájkol

2004.08.22. 16:00
Az izraeli börtönökben fogva tartott rabok körülményeik javításáért éheznek. Felmerült, hogy börtönök udvarán tartandó nyilvános lakomákkal törnék meg az ellenállást.
Csaknem kétszeresére emelkedett az izraeli börtönökben éhségsztrájkot folytató palesztinok száma a hét eleje óta: 2900 palesztin követeli ilyen módon fogva tartása körülményeinek javítását - közölték vasárnap az izraeli hatóságok.

Izraeli közlés szerint nincs pénz arra, hogy teljesítsék a palesztinok követeléseit. Az éhségsztrájkolók az egészségügyi ellátás javítását, nyilvános telefonok felszerelését követelik s emellett a meztelen motozások gyakorlatának megszüntetését, gyakoribb családi látogatások lehetőségét.

Követeléseik teljesítése érdekében 1500 palesztin fogoly kezdett éhségsztrájkot augusztus 15-én. A hatóságok fontolóra vették, hogy lelki terrort alkalmaznak, többek között a börtönök udvarán és folyosóin tartandó nyilvános lakomákkal törnék meg az éhségsztrájkot.

A börtönök igazgatásának szóvivője úgy vélekedett, hogy az éhségsztrájkot folytatók száma csökkenni fog. Míg izraeliek szerint 2900 körül ingadozik az akció résztvevőinek száma, a palesztinok szerint 3200-an csatlakoztak hozzájuk.

A sztrájk kezdetekor még arra számítottak a szervezők, hogy a mozgalomhoz csatlakozik további 7500 fogoly. A szóvivő kijelentette, hogy ingadozik az éhségsztrájkot folytatók száma.

A palesztin foglyok szövetsége szerint a foglyok komoly veszélyben vannak és felszólították Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Palesztin Hatóságot, lépjen fel keményebben érdekükben. Közölték: a foglyok közül sokan kritikus egészségi állapotban vannak. Izraeli részről cáfolták, hogy megtagadták volna az orvosi ellátást. a foglyoktól  • Hírek
  • Bankszámla