16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Szerdán véget ér az Elian-ügy?

2000.06.28. 13:22
Minden jel szerint szerdán, magyar idő szerint este kilenc órakor tér vissza Kubába Elian Gonzalez, hazautazását a Legfelsőbb Bíróság nem szándékszik meggátolni. Az amerikaiaik szerint Fidel Castro lelkiismeretfurdalás nélkül kihasználta az Elian-ügyet, a másik haszonhúzó az amerikai filmgyártóipar: már tervezik az Elian-filmet.

A kisfiú jól érzi magát apja társaságában
A kubai hajótörött kisfiú, Elian Gonzalez hét hónapja húzódó ügye szerdán véget érhet: amerikai idő szerint délután négykor (magyar idő szerint este kilenckor) indul repülője Havannába, és ha a Legfelsőbb Bíróság a gép felszállásáig nem hoz ezzel ellentétes határozatot, a kisfiú apjával együtt a gép fedélzeten lesz.

Szerdán délután négy órakor érvényét veszti a 11. Körzeti Fellebbezési Bíróság ama határozata, mely arra kötelezte Eliant, hogy ügyének tisztázásáig Amerikában maradjon. A kisfiú rokonai azonban a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordulva próbálják Amerikában tartani a fiút: legalább addig, amíg menedékjogának újratárgyalásáról döntenek a legfelsőbb szinten.

Az amerikai rokonoknak azonban kevés az esélyük, hogy Eliant továbbra is Amerikában fogja marasztalni valamely bíróság, hiszen a kisfiú nevében kérelmezett menedékjogról minden bírósági szinten úgy döntöttek: egy hatéves kisfiú nem folyamodhat ezért a jogért csak törvényes képviselője (ez esetben édesapja) révén.

Minden Amerikában töltött nap kárt okoz

Az embargó vége?
Az amerikai kongresszus részlegesen eltörölte Kuba elleni embargót, így mezőgazdasági termékeket és orvosságokat exportálhatnak amerikai cégek Kubába. A szenátus republikánus párti tagjai egyelőre ellenzik az embargó eltörlését.
Az édesapát, Juan Miguel Gonzalezt képviselő ügyvéd LB-hez benyújtott 55 oldalas előterjesztésében kifejti, hogy ,,Minden, Amerikában eltöltött újabb nap helyrehozhatatlan kárt okoz Juan Miguel Gonzaleznek és családjának, Eliant is beleértve. Elian egy kisfiú, aki családjával szeretne lenni, akit a törvény akadályoz hazatérésében."

Elian Gonzalez az édesapától külön élő édesanyjával indult el Kubából, a jobb élet reményében, egy hajón 1999. november 23-án. A 14 személyt szállító hajó elsüllyedt, Elian édesanyja is megfulladt, a kisfiút két nappal később, november 25-én találták meg amerikai halászok. Először amerikai rokonainál kapott menedéket, ám miután a bíróság úgy döntött, hogy a hatéves kisfiú ügyében csak apja dönthet, szülejéhez került, aki azért érkezett Amerikába, hogy hazavigye fiát. A hosszú bírósági procedúra azonban ezt megnehezítette.

Fidel Castro kihasználta Elian helyzetét

A Newsweek magazin áprilisban készített közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 53 százaléka szerint a fiúnak vissza kell térnie családjával Kubába, 55 százalékuk szerint pedig az ügy a kisfiú hazájába való visszatérésével fog végződni. 54 százalékuk nem ért azzal egyet, hogy fegyveres erők segítségével kellett elvitetni a fiút amerikai rokonaitól édesapjához. Ami viszont kiemelkedő, hogy 75 százaléka a megkérdezetteknek véli azt, hogy a helyzetet Fidel Castro politikailag kihasználta.

Elian apját Fidel Castro személyesen kísérte a repülőtérre
A kubai államfő olyan nagy jelentőséget tulajdonított az ügynek, hogy személyesen kísérte el Elian apját a repülőtérre, mikor az fiáért utazott Amerikába. Kubában nemzeti kérdéssé fajult az ügy: egy-egy bírósági döntést komoly utcai tüntetések követnek, Castro népszerűsége pedig egyre növekszik.

Június elején kubai nők százezrei vonultak fel Havanna utcáin Elian hazatértét követelve és egyben az utóbbi évtizedek legnagyobb tüntetését produkálva. Az azt követő héten pedig az iskoláskorú gyermekek szabadnapot kaptak azért, hogy tízezres tömegben az utcára vonulhassanak. Iskolástársai már várják Eliant: a tantermeket csillogó tisztára sikálták, az iskola épülete pedig lobogódíszben úszik.

Film készül Elianról

Amerikában a kisfiú rokonain kívül a kubai emigránsok tömegei is ellenzik a fiú hazatértét, igyekezetük azonban hiába valónak bizonyulhat. Az amerikai showbusiness már lecsapott Elian szinte szappanoperába illő történetére: jelenleg arról tárgyalnak, hogy sorozatfilmet vagy mozifilmet készítsenek a politikai és törvénykezési vitát elindító hatéves kisfiúról.  • Hírek
  • Hírek